Lucian Dan Teodorovici: premiul special al cititorilor in Polonia

Lucian Dan Teodorovici a obtinut Premiul special al cititorilor „Natalia Gorbaniewska”, in cadrul prestigiosului Premiul Literar al Europei Centrale ANGELUS, Polonia, editia 2015, pentru romanul Matei Brunul (Polirom, 2011, 2014, disponibil si in editie digitala).

Premiul „Natalia Gorbaniewska” a fost creat in 2013, anul mortii poetei si disidentei ruse si presedinta a juriului Premiului ANGELUS. Premiul se acorda in urma voturilor online.

Gala de decernare a Premiului Literar ANGELUS – cea mai importanta distinctie in domeniul creatiei de proza pentru un volum tradus in limba polona – va avea loc simbata, 17 octombrie 2015, la Wrocław. Mai multe detalii, aici.

Editia polona a romanului a aparut la Editurile Amaltea/ATUT, in traducerea Radosławei Janowska-Lascar, prilej cu care, in luna februarie a acestui an, autorul si-a intilnit cititorii din Varsovia, Cracovia, Wrocław, Poznań si Gdańsk.

Ceilalti sase scriitori selectati in etapa finala: Jacek Dehnel (Polonia), Andrzej Stasiuk (Polonia), Drago Jančar (Slovenia), Olga Tokarczuk (Polonia), Ziemowit Szczerek (Polonia) si.Serhij Żadan (Ucraina).

In competitie au fost inscrise 66 de romane, dintre care 14 au fost selectate, la inceputul lunii august, in etapa semifinala.

De la prima editie a Premiului ANGELUS, in 2006, Romania a mai obtinut o singura nominalizare pe lista scurta, in 2010: Norman Manea pentru romanul Intoarcerea huliganului (Polirom, 2003, 2006, 2008, 2011).

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *