Cea de-a doua viaţă a lui Corto Maltese

În fine, întoarcerea la viaţă a lui Corto Maltese, douăzeci de ani mai târziu, este realitate. O dată cu albumul imaginat de Juan Diaz Canales şi desenat de Rubén Pellejero, Corto se desparte de Pratt, spre a-şi urma drumul său de aventuri. Este acesta un destin prin care proza grafică aduce omagiul ei acelui geniu unic creator de lumi. Nimeni nu mai poate fi Hugo Pratt, dar ceva din amprenta sa indicibilă de reverie şi aventură trece în acest experiment ivit din colaborarea iberică. Renăscut din cenuşa visului, la fel de elegant şi de enigmatic, nemuritor şi detaşat, călător pe ape şi pe uscat, marinarul cu cercel în ureche duce poartă pe buze gustul sărat al fantasmelor în care este învelit, ca într-un cocon. “Sous le soleil du minuit”, albumul apărut la “Casterman”, este parte din această existenţă postumă a lui Corto.

Nordul

“ Sous le soleil du minuit” îl retrezeşte pe acel Corto navigator fără de corabie, martor al Marelui Război în care moartea cutreieră pământull aducând devastare. Simbolic, în primele scene ale prozei grafice, Corto se află exilat, alături de Rasputin, în întinsul de gheaţă al Nordului- al aceluiaşi Nord spre care se îndrepta,cândva, Jack London însuşi, în căutarea aurului şi a adrenalinei. Prologul himeric anunţă deschiderea aventurii. În anul de graţie 1915, Corto se întoarce pe urmele lui London, în acele ţinuturi de gheaţă şi de solitudine ale Canadei şi ale Alaskăi.

Umbra lui Jack London ( acel Jack London din “ La jeunesse de Corto Maltese” ) este prezenţa care pluteşte deasupra acestui album. Corto devine , executorul testamentar al lui Jack. Misiunea lui este dublă: de a regăsi pe acea fată pierdută, Waka Yamada, şi de descifra misterul comorii pe care London i-l încredinţează. Istoria revine spre a-l bântui pe Corto. Este război şi întreaga lume vibrează sub atingerea unei emoţii sângeroase. Este război, dar pentru acest apatrid visător care este Corto detaşarea melancolică este unica condiţie pe care o poate asuma.
9782203099869
Nordul lui Corto este un ţinut în care himerele, nebunia şi sângele se amestecă. Cei ce locuiesc în acest spaţiu arid şi terifiant împrumută de la peisaj o anumită robusteţe dementă. Faptele lor, în bine sau în rău, au o grandoare prometeică. Din proza lui Pratt, “Sous le soleil du minuit” preia nu doar codurile grafice, ci şi ethosul narativ. Întâlnirile lui Corto sunt teribile şi stranii, marcate de o devastatoare putere cinematografică. Nordul nu este încremenit, de vreme ce în el pulsează o inimă a răzbunării şi a violenţei, inimă care bate în pieptul celor care sunt devoraţi de această forţă primară a locului.
corto
Un cerc roşu, spre a relua formula lui Jean- Pierre Melville, îi aduce la un loc pe toţi, în aşteptarea morţii. Eschimosul ce se inchipuie Robespierre,ascet al ghilotinei şi fanatic al ideii, se reuneşte, în moarte, cu irlandezii fenieni ce luptă împotriva Coroanei britanice în Canada. În acest Nord aspru, nu este loc pentru curtoazie. Totul este crud şi elementar, ca în poveştile lui London însuşi. Noile comori ale Nordului se ascund în adânc, acolo unde tresaltă duhul bitumului şi al petrolului. Minereul este blestemul care apasă asupra aceste locuri virgine. Indigenii sunt prinşi în acest malaxor al progresului.

Ca în atâtea rânduri, există în Corto nu doar vitalitatea eroică, ci şi indiferenţa suverană de cartofor înrăit. Testamentul lui London va fi îndeplinit doar în parte. Fata este regăsită, dar comoara al cărui semn i se arată nu va fi niciodată scoasă la lumină. Harta lui Jack London, ce îl poate îndruma spre bitumul preţios, este aruncată peste bord. Taina Nordului nu va fi murdărită, ea rămâne intactă şi aspră.

Cât despre Corto, amintirile îl bântuie, ori de câte ori trecutul îl atinge cu a sa aripă a memoriei. Albumul din 2015 pătrunde, intertextual, în ţesătura fragilă de emoţii a lui Corto. În Seattle fiind, Corto întâlneşte o umbră a Pacificului. Pandora Groosvenore este, alături de partenerul ei, gazda unui bal caritabil în folosul Aliaţilor. Corto nu poate trece de cortina nostalgiei. Marinarul cu cercel în ureche lasă în urmă spectrul Pandorei, spre a deschide poarta unei alte aventuri.

Prin renaşterea lui Corto, geniul lui Pratt continuă să ne urmărească, majestuos ca o pasăre a paradisului. Asemeni lui Koinski, omul de fier din deşert, Corto îşi va avea noile sale drumuri, înscrise în ficţiune. Corto străluceşte,sub semnul lui Hugo Pratt.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *