Ambasadorul Argentinei, Excelenţa Sa, CLAUDIO PÉREZ PALADINO despre tango şi cultură

Ambasadorul Argentinei în România, Excelenţa Sa,  CLAUDIO PÉREZ PALADINO, a avut amabilitatea de a ne acorda un scurt interviu chiar în ziua în care, în întreaga lume, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a tangoului. Excelenţa sa a vorbit, pe scurt, chiar despre tango, precum şi despre seriile de acţiuni culturale sub patronaj argentinian care se derulează în România. Îi multumim Excelenţei Sale pentru amabilitate şi pentru promptitudine.

 

Ce semnifică, pe scurt, Ziua Internaţională a Tangoului argentinian?

 Ziua Internaţională a Tangoului se sărbătorește în fiecare an pe 11 decembrie.

Aceasta s-a instituit cu scopul de a evidenția importanța tangoului în cultura argentiniană, aducându-i astfel un omagiu atât cântărețului de tango Carlos Gardel (a cărui zi de naștere este pe 11 decembrie), cât și dirijorului Julio de Caro (1899), din inițiativa lui Ben Molar, care, cu ajutorul mai multor instituții – Societatea Argentiniană a Autorilor și Compozitorilor (SADAIC), Societatea Generală a Autorilor din Argentina (Argentores), Societatea Argentiniană a Scriitorilor (SADE), Casa Teatrului, Sindicatul Muzicienilor din Argentina (SADEM), Uniunea Artiștilor de Varietăți din Argentina (UADAV), Asociația Actorilor din Argentina și Asociația Prietenilor Străzii Corrientes, etc., au înaintat această solicitare Secretariatului Culturii orașului Buenos Aires în 1965; doisprezece ani mai târziu s-a obținut aprobarea, iar din 19 decembrie 1977 data de 11 decembrie a devenit Ziua Națională a Tangoului în Argentina, sărbătorită în toată lumea.

Ce se intimpla anume in Argentina in aceasta zi speciala?

 Multe rvenimente de celebrare a tangoului și milongi în principalele orașe ale Argentinei.

In ce fel credeti ca ajuta sau ca poate sa ajute tangoul actiunile de diplomatie culturala ale Argentinei?

Aceasta este ocazia perfectă când culturile din toată lumea se îmbrățișează sau se pot îmbrăţişa cu lumea Argentinei. Îmbrățișarea este elementul esențial al tangoului – ea permite o apropiere profundă a persoanelor de orice vârstă pe tot parcursul vieții.

Care sint principalele proiecte culturale derulate de Ambasada Argentinei la Bucuresti in 2014 ?

A) activități dedicate promovării filmului argeninian prin intermediul saptămânii filmului latino-american din Cluj, Arad, zilele filmului argentinian orzganizate la Timișoara, Iași și la Institutul Cervantes din Bucuresti, festivalul filmului și cărții latino-americane la Târgoviș De asemenea, prezentarea filmului ”Raquel- o femeie marcata” în cadrul Festivalului “Filmului Evreiesc” din București.

B) activitați dedicate celebrării “Anului Cortázar” în București și “Centenarul Cortázar” la Timiș

C) muzică: concertul pianistului argentinian Dario Ntaca (Ateneul Român), concertul formației “Narcotango

D) diferite concerte ale solistului formației “Narcotango”, Mariano Castro, în diferite orașe din România.

E) ”Programul Sur” – de sprijin a traducerilor în limba română din autori argentinieni. Prin acest program au apărut în limba românămai multe opere reprezentative.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm vizitați pagina web a Ambasadei Argentinei în România:http://eruma.mrecic.gov.ar

(au consemnat Ciprian Vălcan & Cristian Pătrăşconiu)

 

 

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *