„Hai la lupta ce mare!” Stangistii radicali si milioanele de morti

Intre 15 si 17 mai are loc la Bucuresti un fel de festival ideologic stangist. Printre sponsori, “Rosa Luxemburg Stiftung”, infiintata ca brat intelectual al urmasului partidului comunist din fosta RDG, azi legata direct de succesorul succesorului, partidul “Die Linke”. Notez ca nu (mai) este implicata Fundatia “Friedrich Ebert”. Participa toata floarea cea vestita a stangismului din Romania, y compris Ernu si Rogozanu. Teme subtile, inclusiv “Conceptul de natură la Marx”, “Natură, exploatare și feminism” si “Criminalizarea activismului de mediu”. Vin si invitati din lumea larga pentru a gasi impreuna strategiile rezistentei impotriva Molohului capitalisto-liberal. “Rob cu rob sa ne unim”…

Acesti oameni par sa fie cu totul straini de ceea ce stim azi despre ororile totalitare, comuniste si naziste. Le ignora si, mai grav, in nu putine cazuri chiar le neaga. Anticomunismul civic-liberal e denuntat ca o obsesie, un viciu de mentalitate, ba chiar un fel de fascism in travesti. Conceptul de totalitarism ii agaseaza. Cartea lui Martin Amis, “Koba the Dread: Laughter and the Twenty Million” (New York: Hyperion, 2002) se deschide cu următorul citat din lucrarea lui Robert Conquest, “The Harvest of Sorrow: Soviet Collectivization and the Terror-Famine”: “Am pune probabil lucrurile în perspectivă, în cazul de față, atunci când afirmăm că acțiunile însemnate aici au dus la pierderea a douăzeci de vieți omenești, nu doar pentru fiecare cuvânt, ci pentru fiecare literă din această carte”. Iar Amis adaugă amar: “Acea frază reprezintă 3.040 de vieți. Cartea are 411 pagini”.

Recomandare:

http://www.contributors.ro/global-europa/robert-conquest-%c8%99i-onoarea-sovietologiei/

6 Comentarii

 1. Domnule Tismăneanu,vă certaţi cu oameni care sunt de acord cu dumneavoastră. Nu-i foarte înţelept! Toată lumea a înţeles că experiomentul comunist din est a fost nociv. A fost pus pe baze şubrede. Nu asta vrea stânga astăzi. E adevărat poate devia către aşa ceva. Dar dacă e posibilă această deviaţie (că tot e un cuvânt preferat de stalinişti) nu mai bine o prevenim pe asta decât să dărâmăm tot eşafodajul. Argumente de ordin ideologic aveţi? Că de truisme de astea: comunismul represiv, teroarea sovietică şi altele ne-am cam săturat!

  • Vladimir Tismăneanu Vladimir Tismaneanu says:

   Am notat aici, intr-un text scurt, un eveniment organizat de un grup pentru care criminalitatea sistemului comunist nu este, cum credeti, un truism. Comunismul a distrus natura (ecocid), dar a distrus in primul rand natura umana (genocid). Stanga nu poate sa evite la nesfarsit asumarea legaturii dintre experimentele socialiste din Est si traditia marxista. Este ceea ce i-a spus Leszek Kolakowski lui E. P. Thompson cu decenii in urma. Veti putea citi textul in volumul „Este Dumnezeu fericit?” care va apare la Curtea Veche si va fi lansat la Bookfest.

 2. Vladimir Tismăneanu Vladimir Tismaneanu says:

  Va multumesc pentru mesaj. Daca veti merge la articolul la care dau link, veti vedea ca mentionez anumite reconfigurari conceptuale, inclusiv intre cei care au criticat sever paradigma totalitarismului. Nu a fost vorba (doar) de un concept strategic al Razboiului Rece. Intre cei care au contribuit la dezvoltarea conceptului se numara importanti ganditori de stanga, de la mensevici la Castoriadis si Lefort.

 3. Cred ca dati prea multa importanta unui festival banal a unor doamne si domni preocupati aproape in totalitate de mici lupte intelectuale de auto-purificare ideologica.

  • Ioana Hincu says:

   spuneti-le astea si celor care au avut vreun bunic, vreun parinte, sot sau frate morti fie in puscariile lagarele si puscariile comuniste, fie ca urmare a beneficiilor directe (foame, saracie) ale acestor regimuri totalitare.

   Si dupa aia, poate le spuneti si unor comentatori, ca numitul Bogdan,c are, iata, considera ca stanga de azi nu mai vrea comunism – nu, vrea doar social-democratie care e socialism in rate, si socialism care, la insistentele publicului de partid inainteaza exceptional spre totalitarism – in fine, unii, desueti, inca ii mai zic comunism; sau, uite, si mai frumos: vrea progresism (asta suna cool) sau, iaca, liberalism de stanga (asa s-au rebotezat dibaci, dupa razboi, socialistii americani).

   Sau uite, spuneti-le celor peste 50 de procente din populatia patriei naostre care in cercetari repetate (si serioase) sociologice, declara in 2011, 2012, 2013 ca vrea inapoi in regimul dinainte de 89, si inainte spre comunism – pentru ca este o idee buna dar care a fost gresit aplicata. Asa cred si domnii astia cu festivalul lor.

   Prin urmare, cred ca aici nu dl Tismaneanu, ci chiar dvs va aflati intr-o eroare de evaluare a realitatii: nu vorbim doar de niste intelectuali ratati, idioti utili cu diploma si aspiratii academic-elitiste (unii scriu carti). Vorbim de unii care, daca maine doresc (chestie de management si finantare) va pot scula-n cap cam 8-9 milioane de cetateni cu drept de vot, usor manipulabili – nostalgici sau tineri ignoranti.

   Poate ne mai gandim putin, ce spuneti? Nu de alta, dar ca sa nu va mirati dupa aia ca hop! iaca inca o revolutie, dar nu ca aia din 89, ci pe invers. Caci Ernu si astia au incercat asa, de proba, in toamna trecuta cu Rosia Montana si Pungestiul ; nu le-a iesit rau; au incercat una mititica si in ianuarie 2012, la Universitate – da, tot acesti ideologi era, Ernu, Victoria Stoiciu, claudiu Craciun- si uite, le-a iesit: au rasturnat in an electoral 2 guverne (ca asa vrea poporul, maifestantii noii revolutii antibasesciene de la Universitate), au legitimat o lovitura de stat (asa vrea poporul din strada) si preluarea puterii absolute in parlament, cu 70%, de catre USL/PSD; cu ideologi si militanti din astia, plus cateva sute/mii de idioti utili stradali. Ei, cum e? gluma? Credeti ca acum, cu jumatate din populatie constant nostalgica dupa comunism, astia nu pot oricand, cu nitel mai multa organizare, sa va creeze surprize peste imaginatia si asteptarile dvs?

 4. Conceptul de totalitarism ii agaseaza…. hmm nu sunt stangist dar dle Tismaneanu nu e normal sa agaseze acest concept mai ales ca el a fost instrumentalizat politic in toata perioada razboiului rece *si in estul post comunist si dupa. nu am lecturile dvs. dar dincolo de robert conquest mai e si sheila fitzpatrick, kotkin si altii care nu au aceasta paradigma de razboi rece in analiza comunismului. si nici unii dintre ei nu cred ca considera comunismul (stalinismul) bun, dar trebuie sa trecem de paradigma asta maniheica (specifica comunismului) bun, rau, si sa mergem mai departe. ca doar vestul nu era binele absolut, nu?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *