”Isus și rădăcinile evreiești ale Mariei” (4)

Când o privești pe Maria ca pe noul Chivot, nici asta nu știrbește cu nimic slava lui Cristos, după cum Chivotul Legământului n-a știrbit slava lui Dumnezeu. Dimpotrivă,

ajungi să-ți dai seama că Isus este noua Pâine a Vieții, care a venit din cer și s-a ascuns în noul Chivot.

El este și noul Moise, care a venit să ne conducă într-o călătorie care începe în lumea aceasta și se va sfârși în pământul cel nou al lumii ce va să vină. Când o privești pe Maria ca pe regina-mamă a Împărăției lui Dumnezeu, asta nu ia nimic din maiestatea lui

Isus Regele. Dimpotrivă, descoperi că regalitatea ei și maternitatea ei feciorelnică revelează misterul cel mai adânc dintre toate: că Isus este cu adevărat Emanuel, „Dumnezeu cu noi“.

Când o privești pe Maria ca pe mama misterioasă a lui Mesia, începi să sesizezi adevărul copleșitor și înspăimântător că Isus aduce mântuirea prin suferință și întristare – nu altfel. Și mai începi să-ți dai seama căaceste suferințe, oricât de dureroase, nu sunt decât „chinurile de naștere“ ale învierii din morți.

Când o privești pe Maria ca pe noua Rahelă, mama noului Iosif, care – în ciuda tuturor evenimentelor potrivnice – devine izbăvitorul întregii lumi, începi să-ți dai seama că suntem frații și surorile lui mai mici. Începi să pricepi căEl ne iubește atât de mult, încât ne-a dat-o pe însăși mama sa ca să ne fie și nouă mamă – o mamă care ne cunoaște suferințele și care se roagă pentru noi, precum a făcut Rahela pentru copiii ei de pe pământ.

În sfârșit, când începi s-o privești pe Maria și s-o iei ca să-ți fie mamă, vei descoperi ceva uimitor și prețios. Vei descoperi că e deja acolo, așteptându-te. Vei descoperi că Maria te privea cu mult înainte ca tu să începi să te uiți la ea. Vei descoperi că ea se ruga pentru tine cu mult înainte ca tu să începi să vorbești cu ea. Vei descoperi că Maria te iubea cu mult înainte ca tu să înveți s-o iubești. Pentru că așa sunt mamele. Când o mamă dă naștere unui copil, ea îl vede cu mult înainte ca acel copil să deschidă ochii și s-o vadă. Poate de aceea Isus i se adresează mai întâi Mariei: „Femeie, iată fiul tău!“

Și Maria îl privește pe Ucenicul Iubit înainte s-o privească el.

Același lucru se petrece și azi. Maria, ca și Isus, nu e moartă. E cât se poate de vie în Împărăția cerească.

 

Brant Pitre, Isus și rădăcinile evreiești ale Mariei, editura Humanitas, 2020

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *