Multiculturalismul canadian

Când m-a vizitat mama mea în Canada, prin anii ’90, unul din lucrurile pe care le-a ramarcat, dar cu care eu mă obișnuisem deja, a fost diversitatea populației. Cum legea canadiană protejează păstrarea unora din tradițiile etnice din țara de origină, oamenii se bucură de diversitatea de care sunt înconjurați. Mi s-a părut amuzant să observ, de-alungul anilor, comportarea canadienilor de diferite origini, în diverse situații.

multi 01 frizer grec

La Montreal am avut un frizer grec. Era grăsuț, întotdeauna bine dispus și pretindea că știe tot: și unde se găsește cel mai bun miel, și unde se pot cumpăra bijuterii ieftine. Era – spunea el- cel mai mare specialist în a face frigărui (suvlaki) la grătar. Când suna telefonul la frizerie, vorbea grecește și îmi spunea apoi ce somitate l-a sunat. Pe la 50 de ani a rămas văduv, dar nu după multă vreme se lăuda deja cu noile lui cuceriri amoroase. N-am verificat niciodată dacă ce-mi spunea era adevărat…

Am povestit deja, nu de mult, cum cizmarul de lângă mine repară orice! Recent m-am dus la el cu o pereche de pantofi vechi, să le lipească ceva. Nu-mi vine să mă despart de acești pantofi, sunt prea comozi! Mi-a spus că reparația-i simplă. L-am întrebat dacă mi-i poate și vopsi, ca să arate ca noi. Sigur, mi-a răspuns și mi-a întins un tabel cu toate reparațiile pe care le face, inclusiv vopsitul. Era indicat și prețul corespunzător, pentru un pantof sau pentru amândoi, cu mențiunea „plata înainte”. Când m-am dus să-mi iau pantofii, am văzut pe rafturile de pe un perete întreg zeci de perechi de pantofi, de toate felurile, care arătau nou nouți și care așteptau să fie ridicați de clienți. M-am întrebat, văzându-i, dacă nu cumva tradiția de a-ți cumpăra pantofi noi de Paști nu s-a transformat, datorită priceperii cizmarului chinez, în cea de a-ți înnoi pantofii vechi!

multi 02 cizmar chinez

La magazinele italienești, niciun produs n-are prețul afișat și nimic nu pare foarte organizat. Există un fel de dezordine pe care, cu timpul, o înțelegi. Regulile de funcționare sunt știute de clienți și, la o adică,  totul se aranjează. Aproape la fel stau lucrurile și la magazinele portugheze, unde lucrurile par a se întâmpla la  mica înțelegerecare însă nu e totalmente întâmplătoare. După ce te obișnuiești, te simți în aceste magazine  ca acasă, mai ales dacă vii din România.

Multi 03 magazin nemtescComplet diferit stau lucrurile la magazinele poloneze: nu există nimic fără preț, regulile sunt stricte și peste tot sunt afișate reguli, ce-i drept numai în poloneză! Dar și cumpărătorii și vânzătorii sunt amabili și-ți traduc ce scrie. La magazinele nemțești, prețurile sunt afișate, anunțurile sunt în engleză și plasate chiar în dublu și triplu exemplar, ca nu cumva să calci vreo regulă! În schimb, vezi în congelatoare tot felul de cutii transparente cu ceva îmbietor înăuntru, dar nu știi exact ce e. Ambalajul conține un produs specific german, la care nu există nicio instrucțiune de folosire. Doar nemții știu despre ce e vorba. Am cumpărat odată ceva care-mi semăna mie a găluște de supă, dar era cu totul altceva, un fel de bulete de pâine, nu știu nici astăzi cum se prepară și la ce folosesc…

Varietatea restaurantelor constituie una din calitățile de care profită tot canadianul, indiferent de țara de proveniență. Nu departe de mine e un mic restaurant turcesc. Localul e foarte modest, vara nu are aer condiționat, dar lumea vine datorită calității meniului. Proprietarul, un tip vesel, e înconjurat de câțiva tineri care seamănă cu el. Ca și la italieni, orice se poate aranja. Vrei supă de linte sau niște humus cu pită caldă pentru acasă? Desigur, imediat! Și ți le ambalează pe toate la marea artă. Iar gustul lor e inegalabil!

Interesante sunt și personajele din grupul local de scriitori: conducătoarea, născută ȋn Canada, dar cu părinți veniți din Ungaria, e o tipă energică și ne aduce mereu prăjiturele de casă, toate o minune! Una dintre membre, cu nume olandez, se ocupă de editarea revistei online a grupului. Are o vastă cultură, știe multe limbi, lucrează foarte bine și e o adevărată plăcere să lucrezi cu ea!

Ar fi multe de povestit, dar n-aș dori să-l încarc dintr-o dată pe cititor, astăzi atât de ocupat cu lecturile de pe „social-media”!

desene de Adelaida Mateescu

Un comentariu

  1. Petre Ioan Cretu says:

    Fain!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *