BAS puternic

Sunt la noi câțiva scriitori care fac foarte bine orice specie pe care decid să pună mâna; și chiar mai mult decât atât – sunt foarte performanți și când ies din zona creației literare propriu-zise și aleg să facă management în diversele nișe pe care le propune literatura. L-aș include, cu toată simpatia, între aceștia și pe Bogdan Alexandru Stănescu (BAS). Știm despre el, între altele, că este un excelent poet. De asemenea, că este unul dintre cei mai riguroși și mai de încredere dintre criticii de întâmpinare – tabletele sale de cronici literare sunt cu adevărat remarcabile. Eseist rafinat (din volumul scris la patru mâini împreună cu Vasile Ernu, e evident cine știe cu nuanțele și cu argumentele bine construite – BAS adică!), Bogdan Alexandru Stănescu e și excelent editor – după plecarea Denisei Comănescu de la Polirom, el e cel care a luat în administrare Biblioteca Polirom și a adus deja sub această prestigioasă tutelă sute de titluri foarte bune.

De câteva săptămâni, îl regăsim pe Bogdan Alexandru Stănescu, din nou foarte sus, și în postura de autor de roman. Copilăria lui Kaspar Hauser e un puzzle care se compune din 12 bucăți de proză care pot sta, lejer, sub această specie: a unui roman cu același narator,„un roman de maturizare, un roman al deformării”, așa cum foarte inspirat ni-l prezintă și editura.

copilaria lui kaspar

Cartea lui BAS are deja parte, perfect meritat de altfel, de o primire foarte bună în presă. Consultând, pe cât a fost cu putință, dosarul de presă al acesteia, am remarcat că mai multe dintre predicatele textelor de întâmpinare merg în direcția unei lecturi în cheia unei autobiografii ficționale. Există foarte multe argumente care susțin conjuncția aceasta – volumul e și autobiografic pesemne, e și ficțiune –, dar, în sine, aceste determinări nu sunt, în mod obligatoriu, indicatori majori ai performanței literare. Ficțiunea și autobiografia țin, în primă instanță, de un „ce” al unei proze. Valoarea, cu adevărat, pentru literatură este dată de „cum” – de cum sunt spuse toate acestea. În cazul cărții lui Bogdan Alexandru Stănescu: strălucit!

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *