INFO: Madeea Axinciuc – Profetul și oglinda fermecată

Prin Calauza ratacitilor, Maimonide se afla la cumpana a trei culturi: iudaica, araba si greaca/europeana. De aceea, „specialistii in Maimonide” sint rari si reprezentati de cei ce, in moduri diferite, abordeaza (si) opera acestui autor, fara a putea sa cuprinda si sa stapineasca toate sursele si instrumentele la care face referire textul sau din care acesta isi trage seva. Putine sint lucrarile care, precum cea de fata, incearca sa intre in „carnea” tratatului fara a alege o tema singulara, relevanta strict pentru semnificatia ei, sau anumite fragmente pentru a lumina o anumita nuanta a textului. Madeea Axinciuc a gasit insa poarta prin care se paseste in interiorul tratatului: imaginatia si profetia.
Calauza ratacitilor este, incontestabil, cea mai dificila carte scrisa de un ginditor evreu si numeroase studii incearca sa descifreze enigmele create de Maimonide. Madeea Axinciuc trebuie felicitata pentru curajul de a intra in labirintul maimonidian si de a iesi din el in pace, contribuind la o intelegere a celor doua teme de baza in gindirea lui.” (Moshe Idel)
profetul
PROFIL
Madeea Axinciuc (n. 1976), in prezent profesor universitar doctor la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine, Universitatea din Bucuresti, este director al programului interdisciplinar de „Studii Religioase – Texte si Traditii” al Universitatii din Bucuresti. A efectuat stagii de documen­tare si cercetare la Universitatea Ebraica din Ierusalim, Universitatea din Tel Aviv, Colegiul Noua Europa – Institut de Studii Avansate, Oxford Centre for Hebrew and Jewish Studies, Universitatea din Hamburg, Universitatea din Leiden. A sustinut o serie de prelegeri si a publicat mai multe articole si studii de specialitate in domeniul filozofiei religiei si al religiei comparate. Este director fondator al Programului de Studii Iudaice si membru fondator al Centrului de Studii Medievale din cadrul Universitatii din Bucuresti. Cea mai recenta carte publicata este Despre ierarhiile divine. Fascinatia Unului si lumile din noi – Temeiuri pentru pacea religiilor, Editura Humanitas, Bucuresti, 2015.
Din cuprins:

•Intre Atena si Ierusalim

• Despre chipul ascuns al filozofiei iudaice

• Imaginatie si profetie in Calauza ratacitilor

• Facultatea imaginatiei –caracterizare din interiorul tratatului

• Oglinda lui Narcis

• Profetii

• Despre trupul transparent al profetului si desavirsirea omului

• Despre initiere

• Istoria ascunsa a imaginatiei ca facultate

Cartea se află la ediția a doua.

Câteva pagini din ea pot fi citite aici!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *