1.Este unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai apreciaţi scriitori şi eseişti britanici (irlandez la origine) în întreaga lume.
2.C.S.Lewis despre durere: „nu am altceva de oferit cititorilor mei afara de convingerea ca, atunci cand durerea sta sa se iveasca, un dram de curaj ajuta mai mult decat o gramada de stiinta, un pic de compasiune omeneasca mai mult decat o multime de curaj, si un strop din balsamul iubirii de Dumnezeu mai mult decat toate la un loc. Din toate relele, numai durerea e un rau sterilizat, dezinfectat. […] Durerea poate si ea sa se repete, aidoma celorlalte rele, caci cauza primei dureri (boala sau o forta ostila) mai actioneaza inca: ea este insa total lipsita de tendinta de a prolifera prin sine insasi. Odata ce s-a ispravit, s-a ispravit, iar urmarea ei fireasca este bucuria.”
3.humanitas.ro (Humanitas este editura la care sînt traduse multe dintre titlurile lui C.S. Lewis): Născut în Irlanda în 1898, C.S. LEWIS a studiat la Malvern College timp de un an, după care şi-a continuat studiile în particular. A obţinut cu distincţie o triplă licenţă la Oxford şi a fost profesor la Magdalen College, precum şi unul dintre diriguitorii acestui colegiu între 1925 şi 1954. În 1954 a devenit profesor de literatură medievală şi renascentistă la Cambridge. A fost un excepţional şi îndrăgit conferenţiar şi a avut o influenţă profundă şi durabilă asupra elevilor săi. C.S. Lewis a fost mulţi ani ateu şi şi-a descris convertirea în Surprised by Joy (Surprins de bucurie): „În ultimul trimestru din 1929 m-am dat bătut, am recunoscut că Dumnezeu este Dumnezeu… eram, pesemne, în seara aceea cel mai şovăielnic şi mai abătut convertit din toată Anglia.” Această experienţă a fost cea care l-a făcut să înţeleagă nu numai apatia, ci şi refuzul activ de a accepta religia, iar ca scriitor creştin, dăruit fiind cu o minte deosebit de strălucitoare şi de logică şi cu un stil limpede şi viu, a fost fără egal. The Problem of Pain (Problema durerii), The Screwtape Letters (Scrisorile lui Sfredelin sauSfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr), Mere Christianity (Creştinism. Pur şi simplu), The Four Loves (Cele patru iubiri), precum şi postuma Prayer: Letters to Malcolm (Rugăciune: Scrisori către Malcolm) sunt numai câteva dintre cele mai bine vândute opere ale sale. A scris şi cărţi pentru copii şi science-fiction, pe lângă multe lucrări de critică literară. Operele sale sunt cunoscute de milioane de oameni, pretutindeni în lume, prin traduceri. S-a stins din viaţă la 22 noiem brie 1963, în locuinţa sa din Oxford.
4.John Updike: „L-am citit pe Lewis în urmă cu mulţi ani pentru plăcerea şi liniştea mea sufletească, şi o simplă privire în cărţile lui îmi reînvie vechea admiraţie.“
5.Lista cărţilor lui C.S. Lewis în limba română: http://www.humanitas.ro/cs-lewis
6.Povestea convertirii sale la religie în minunata carte „Surprins de bucurie”: http://www.humanitas.ro/humanitas/surprins-de-bucurie-0
7.C.S. Lewis – ceea ce înseamnă: Clive Staples Lewis. Prieten bun cu J.R.R. Tolkien, cu care de altfek a şi fost coleg de catedră la Universitatea din Oxford.
8.C.S.Lewis despre minuni: „”Minunea centrala afirmata de crestini este Intruparea. Ei spun ca Dumnezeu a devenit om. Toate celelalte miracole sunt o pregatire pentru aceasta, o manifestare sau un rezultat al ei. Intocmai cum fiecare eveniment natural este manifestarea intr-un loc si intr-un moment particular a totalitatii Naturii, la fel si fiecare minune crestina particulara manifesta intr-un loc si intr-un moment particular caracterul si semnificatia Intruparii. In Crestinism nu poate fi vorba de interferente arbitrare dispersate intamplator. Crestinismul nu relateaza o serie de raiduri inconexe impotriva Naturii, ci diversele etape ale unei invazii strategi coerente — o invazie care urmareste cucerirea si ocuparea totala. Adecvarea si, prin urmare, credibilitatea minunilor particulare depind de relatia lor cu Marea Minune; orice discutie despre ele separate de aceasta e inutila.”
9.A murit chiar în ziua în care a fost asasinat J.F. Kennedy.
10.C.S.Lewis: „”Intelepciunea e savoare: ea inseamna a gusta din cunoasterea Celui cu totul altul. Credinta inseamna certitudinea ca aceasta cunoastere e nesfarsita, ca savoarea ei e inepuizabila.”