O nouă istorie a serviciilor secrete sovietice

www.polirom.ro: Pina acum, istoriile serviciilor secrete sovietice s-au axat aproape exclusiv pe KGB, fara sa acorde foarte multa atentie serviciilor speciale ale armatei. Bazindu-se pe surse mai greu accesibile, Jonathan Haslam ne ofera o istorie completa a serviciilor secrete sovietice si arata cum acestea au fost cruciale pentru supravietuirea URSS, in special dupa moartea lui Stalin, cind Razboiul Rece a devenit mai dur si unii agenti comunisti pe care se bazase regimul – Klaus Fuchs, sotii Rosenberg, Donald Maclean – au fost demascati. Dupa aceste esecuri, Nikita Hrusciov si succesorii sai au renuntat la recrutarea ideologica, recurgind la santaj si mita.

Noua tactica a fost atit de eficienta, incit nu putem trage decit o singura concluzie: in final, Occidentul a cistigat in ciuda razboiului spionilor, iar nu datorita acestuia. Haslam face o incursiune in lumea misterioasa a spionilor, cirtitelor si agentilor dubli si aduce o perspectiva noua asupra istoriei serviciilor secrete, de la Revolutia din Octombrie pina la sfirsitul Razboiului Rece, ajungind inclusiv la Vladimir Putin si la puterea pe care o detine FSB in Federatia Rusa.

„Haslam isi ia in serios misiunea de a reconstitui istoria spionajului sovietic. Cartea sa umple mari lacune.” (Foreign Affairs)

„O istorie detaliata a serviciilor de spionaj rusesti, de la revolutie pina la glasnost. O excelenta descriere a mecanismelor din spatele Razboiului Rece.” (Kirkus Reviews)

Din cuprins:
Pornind de la zero • Criptografia neglijata • Avantajul postbelic • Colapsul • Teatrul german • Pierderea credintei • Decalajul informatic • Iesirea din umbra

Traducerea în limbă română a acestei cărţi este asigurată de Ioana Aneci.

Cîteva fragmente din această carte pot fi consultate aici.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *