Autorul romanului este născut în 1984. Romanul este publicat în 2014. Și e senzațional. A fost declarat, în 2014, cea mai bună carte a anului de către Kirkus Reviews și de Amazon.com, a întrunit numeroare cronici elogioase în foarte multe publicații prestigioase, fie ele culturale ori generaliste. Cartea se numește Constelația fenomenelor vitale și, de cîteva luni, o avem în limba română, în “Raftul Denisei” de la Humanitas.
Autorul care a putut să dea la 30 de ani o carte-capodoperă se numește Anthony Marra. E bine să știm, măcar puțin, de unde vine, căci pare să se îndrepte spre o carieră fabuloasă de scriitor. Iatp, conform humanitas.ro: s-a născut în 1984 în Washington, D.C. și a absolvit University of Southern California. A fost bursier Wallace Stegner în scriere creativă la Stanford University (2011–2013) și deține titlul de Master of Fine Arts (MFA) al Iowa Writers Workshop. A publicat proze în reviste prestigioase – The Atlantic, The New Republic, Narrative –, în antologia 2011 Pushcart Prize și în Best American Nonrequired Reading 2012. Primul lui roman Constelația fenomenelor vitale (A Constellation of Vital Phenomena, 2014) a fost considerat de critici un debut strălucit și a primit numeroase premii importante, printre care John Leonard Prize, acordat de National Book Critics Circle, Anisfield-Wolf Book Award, Athens Prize for Literature, Indies Choice Award, Carla Furstenberg Cohen Fiction Award; a fost nominalizat la National Book Award și a ajuns finalist la Prix Médicis și la Flaherty-Dunnan First Novel Prize. Noua carte a lui Anthony Marra, volumul de povestiri The Tsar of Love and Techno, urmează să apară în 2015.
Foarte rapid, o remarcă: A. Marra a explodat în literatura americană la un aproximativ deceniu distanță după ce alți tineri-minune au uimit și au cucerit nu doar SUA, ci întreaga lume cu cărțile lor, inițial de debut, apoi confirmate de alte titluri. Dau doar cîteva nume: Nicole Kraus (n.1974), soțul său, J.S.Foer (n.1977), Gary Shteyngar (n.1972, în Rusia, dar de la 7 ani, stabilit în SUA). Ca medie de vîrstă, cei trei merg spre 40 de ani. Mai au în față, teoretic, încă cel puțin trei decenii de scris. De scris la vîrf. Ce am vrut să spun e că literatura americană, proza în cazul de față, are un nou moment din care se pot naște lucruri/cărți extraordinare. Să nu uit: obligatoriu de adăugat și Johathan Frenzen, născut în 1959.
Constelația fenomenelor vitale este un roman despre Cecenia, despre o Cecenie contemporană, despre o lume sub asediu, incendiară și incendiată. Este un roman cu un musulman, o doctoriță rusoaică și o copilă pe care, cu un preț teribil, cei doi adulți o vor salva. E un roman despre fetița Havaa, despre viață, despre un spital ca o fabrică de viață. E o carte scrisă cu o adîncă înțelegere a omenilor, cu luciditate și tandrețe. Pag 184: “o singură noțiune îi furnizase o definiție potrivită și o încercui cu cerneală roșie și o citea în fiecare seară: viața: o constelație de fenomene vitale – organizare, excitate, mișcare, creștere, reproducere, adaptare”. O altă formulă (celebră, a lui V. Rozanov) – “noroi, tristețe și tandrețe” – este cum nu se poate mai potrivită pentru a prinde atmosfera din acest extraordinar roman.
În Washington Post, Ron Charles notează, memorabil și perfect adecvat, despre această carte că “în acest roman proaspăt, plin de grație, se află o poveste cu semnificații profunde, avînd îndrăzneala să fie pe atît de duioasă, pe cît este de cruntă, o poveste despre vieți disperate dintr-un ținut îndepărtat care de îndată devine atît de apropiat și atît de important…Pe măsură ce elementele acestei intrigi complicate încep să se alinieze într-o manieră neașteptat de tragică și emoționantă, trecutul capătă claritate; viitorul este încărcat de neliniște, dar speranța transpare pe alocuri. De ani de zile nu m-a copleșit astfel vreun roman”.
Anthony Marra vorbind despre romanul său:
https://www.youtube.com/watch?v=_Ilw9Bu0z4k
“Există hărți care să-ți arate cum poți ajunge în locul unde vrei, dar nu există hărți care să-ți arate cum să ajungi în timpul pe care-l vrei”, spune, la un moment dat, un personaj principal al romanului. Dar, e de adăugat, există și cărți care îți indică în detaliu cum arată literatura mare. Aceasta, Constelația fenomenelor vitale, este una dintre ele.