1. „Un Kafka al românilor” – aşa s-a spus despre Max Blecher, scriitor român de origine evreiască, mort prematur la numai 29 de ani. S-a născut în 8 septembrie 1909 la Botoşani şi a murit, după o lungă şi teribilă suferinţă, în 31 mai 1938.
2. Max Blecher: „Este cred acelaşi lucru a trăi sau a visa o întâmplare, şi viaţa reală, cea de toate zilele, este tot atât de halucinantă şi stranie ca aceea a somnului. Dacă aş vrea de pildă să definesc în ce lume scriu aceste rânduri mi-ar fi imposibil.”
3. Dinu Pillat: „De la vârsta de 19 ani, începe tragedia vieţii de infirm a lui M. Blecher, care îşi trăieşte restul zilelor, până la sfârşitul prematur, imobilizat pe spate, mai mult prin sanatorii maritime de tuberculoză osoasă, de la Berck la Tekirghiol”. Coloana sa vertebrală i-a fost atacată de Morbul lui Pott – majoritatea textelor sale le-a scris în aceeaşi poziţie în care mânca şi dormea.
4. A debutat cu un volum de poezie – “Corp transparent”, plachetă de versuri publicată în timpul vieţii graţie ajutorului primit de la prietenul său, Geo Bozga. Creaţia sau de mare greutate cuprinde trei romane. 1. “Întîmplări din irealitatea imediată”. 2. “Inimi cicatrizate”; 3. “Viziuna luminată” (volum publicat postum).
5. Max Blecher: „Când privesc mult timp un punct fix pe perete mi se întâmplă câteodată să nu mai ştiu nici cine sunt nici unde mă aflu.”
6. Tatăl său, Lazăr Blecher, era patronul unei fabrici de sticlă din Botoşani.
7. În 2009, pentru a puncta centenarul naşterii acestui mare scriitor, a fost înfiinţat Institutul “Max Blecher”. La un an distanţă, în toamna lui 2010, a luat naştere editura “Max Blecher”. Adresa de web: www.maxblecher.ro
8. Max Blecher a avut, în ultimii ani, şi o frumoasă carieră postumă internaţională. Astfel, în 2007, cînd a demarat excelentul şi de mare impact program sub egida ICR de traducere a celor “20 de volume”, alături de Mircea Cărtărescu şi de Nicolae Steinhardt, numele lui Max Blecher a fost în topul celor mai ceruţi scriitori români pentru a fi traduşi.
9. Romanul „Inimi cicatrizate” va fi ecranizat, în curînd, într-un film cu un buget estimat la 1.2 milioane de euro al cărui regizor este Radu Jude. Ecranizarea este programată să înceapă în 2015, iar, cel mai probabil, premiera acestei pelicule va fi în 2016. „Sper că acest film nu va „spune” ceva, nu va avea un „sens”, nu va comunica „semnificaţii”, sper doar că el va arăta, că va oferi descrierea amănunţită a unei experienţe umane limită la care să ne raportăm cu duioşie, cu teamă şi cu respect”, menţionează regizorul Radu Jude.
10. Poemul “Eternitate” din volumul “Corp transparent” de Max Blecher: “Paşii ne cunosc abisul / Trupul ne plimbă cerul / Furtuna pierde bucăţi de carne / Tot mai vagă tot mai slabă / Este un început albastru / În acest peisaj terestru / Şi altul răzbunător / Ca un deget tăiat / Vezi doar ce femeia se rostogoleşte / Ca un fus / Şi copiază delta ei / Pe delta apelor.”