Despre limitele infamiei-Andrei Pleşu şi datoria solidarităţii.

Într-o Românie obişnuită cu mizeria morală şi cu explozia de vulgaritate, gestul lui Mihai Gâdea şi al Antenei 3 stabileşte un nou standard al infamiei. Prin execuţia în direct a lui Andrei Pleşu, această cultură a abjecţiei şi calomniei mediatice îşi atinge punctul culminant. Nimeni nu mai poate să invoce necunoaşterea, nimeni nu mai poate să invoce naivitatea- răul care macină comunitatea noastră este dezvăluit, în toată monstruozitatea lui.

Este un rău care se hrăneşte din resentiment, din invidie şi din lăcomie. Este un rău care nu poate trăi decât în mediul definit de complicitate şi imoralitate. Este un rău ce creşte odată cu fiecare privire ce savurează delirul de invective şi insinuările. Este un rău care se priveşte pe sine ca vocea României întregi. Este un rău care pare să fie de neînvins, astfel cum asaltează redută după redută, susţinut de un stat care îi este aliat şi protector.

Şi totuşi, răul acesta proteic poate fi oprit. Solidaritatea cu Andrei Pleşu este actul care poate indica, o dată pentru totdeauna, că infamia şi grobianismul nu înseamnă presă liberă. Solidaritatea cu Andrei Pleşu salvează miezul de decenţă şi de luciditate care a mai rămas intact, după anii de revărsare ai urii. Nu putem să fim resemnaţi, nu putem să fim laşi. Pentru că a ceda acum este a ceda definitiv şi a ne abandona unui viitor al delaţiunii, mizeriei morale şi turpitudinii. Solidaritatea cu Andrei Pleşu este momentul de a trasa linia dincolo de care acest rău nu mai poate trece.

13 Comentarii

  1. D-le Andrei Plesu
    Nu te pune cu un porc.Va murdariti amindoi,dar lui ii place.

  2. Maria Cecilia Nicu Maria Cecilia Nicu says:

    „Solidaritatea cu Andrei Pleşu este actul care poate indica, o dată pentru totdeauna, că infamia şi grobianismul nu înseamnă presă liberă.”
    Cat de eficient ar putea fi acest Act ramane de vazut.
    Ceea ce se intampla domnului Plesu nu-i deloc neobsnuit intr-o lume care isi renega valorile cu dezinvoltura inconstientei ( complexa altfel atingand istorie, traditie, cultura…cam tot ce „misca-n tara asta” -vorba Poetului)

    Superioritatea jeneaza – in cel mai fericit caz – ori dezlantuie instincte pimare ( cultivate rau in lumea care abia a pierit ( am vrea!).

    Sunteti intr-o companie fara egal, domnule Plesu si stiti asta indiferent cat de rezervat ati gandi: si Eminescu si Nae Ionescu si Cioran si Eliade si Bramcusi si Paciurea si Anghel si…si… au intrat in conul de umbra al trivialului cotidian…si… Ei si?

    Sigur ca solidarizez ( chiar de la distanta)

  3. MadameDuRecamier says:

    Membrii CNA, cei ce obstructioneaza constant procesul de sanctionare a acestei cloace felixaco-uslame trebuiesc dati in judecata. Fara ei, majoritari de acum, bazii, gizii, ciuvicii si patrarii ar falimenta sub povara unor amenzi enorme, (maximul ingaduit de lege, la fiecare umilinta, jignire, batjocorire). Raul de la acesti oameni porneste, oameni platiti din banii contribuabililor, in interesul privatilor carora le sunt supusi.

    Mai cred ca, o pededeapsa mare pentru turnatorul care-i patroneaza, va aseza oarecum lucrurile. Justitia cit mai amina o sentinta in cazul lui? Inca vreo 8 ani?

  4. D-le Pleșu ”dacă ataci replica unui prost, riști să te trezești cu prostul în discuție” zicea N.Iorga.

  5. Ceea ce am putut observa la domnul Andrei Pleșu încă de la apariția cărților ”Ochiul și lucrurile” și Minima moralia” în anii ”70, repectiv, ”80, este că a încercat întotdeauna să se așeze, față de ceea ce se întâmplă în jur, la distanța potrivită, pentru a putea avea o vedere cât mai clară asupra lucrurilor. Iar calitatea pe care o are de a ajunge deseori la țintă este rezultatul acelor jocuri ale aproximărilor,în care se simte acasă, atât cu aplombul lui Mitică, dar și cu rigurozitatea spiritului german, cu lentoarea meditativă levantină, dar și cu acea frivolitate superioară la care, dumnealui, însuși, făcea referire și pe care o identific, pe undeva, în spiritul anglo-saxon. Are, cred, atenția secundă despre care vorbea Goethe. Mi-e teamă, însă, că după 90 a căzut în cele politicale ca îngerul lui Marquez în ograda țăranului. Un înger, însă, fatalmente, cam dâmbovițean, uns cu tot felul de alifii, care l-a făcut să-și ferească cu grație penajul de ciuguliturile bicisnicilor galinacee. În ceea ce privește atacul imund al antenei3, acesta mi se pare firesc. Doar nu o să-l atace cei care sunt, căt de căt, așezați la minte. Indivizii au întrecut de mult măsura și trebuiesc drastic amendați. În legătură cu populația antenistă,sunt absolut de acord cu ”neagrigore”, pe care-l salut cu respect. Vorba lui Șefan Heim în ”Relatare despre regele David”: ”Poporul este începutul atât al răului cât și al binelui.”

  6. Nu cunosc nimic mai abject si imoral decat Latrina3.

  7. Am dat asa de putine personalitati incit ar trebui ca, pe cele pe care le avem, sa le ocrotim si sa le admiram! Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu, doua repere contemporane ale culturii poporului roman!Nu spun lucruri mari. Eram la Universitatea II din Lyon in 2006 si un profesor din Germania mi-a vorbit cu mare admiratie de Cioran, Eugen Ionescu si Mircea Eliade. Dar, continua acest profesor, mai aveti si astazi doi mari filozofi si eu adaug: cred ca va referiti la Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu. Exact imi raspunde profesorul! Din fericire citisem si eu cam 35% din ceea ce deja aparusera in Romania! M-am descurcat onorabil! Deodata parca m-am simtit egalul universitarilor din Franta si Germania! Antena 3 constituie un atractor al caracterelor abjecte: Gidea, Ciuvica etc. predestinate scursurilor …. Asa „maestru” asa discipoli…

  8. Desi din multe puncte de vedere nu am fost intotdeauna de acord cu atitudinea politica a domnului Plesu, totusi este o valoare incontestabila a culturii romanesti, un om care si-a castigat celebritatea prin ceea ce a creat si nu prin „linsarea” altora, si intr-adevar campaniile suburbane duse in ultimile saptamani de Antena 3 ma dezgusta si pe mine foarte tare.
    I-as intelege daca ar avea acelasi aplomb impotriva tuturor celor care intr-un fel sau altul au adus prejudicii Romaniei, dar cand ei sunt in mod evident alaturi de o parte dintre cei care provin din vechile structuri comuniste si care au participat cu varf si indesat la jaful general de dupa ’89, atunci imi pare rau, dar nu pot fi de acord cu ei si ipocrizia mi se pare maxima.
    Iata de ce ma solidarizez si eu cu Andrei Plesu.

  9. Evenimentul imi evocă linșajele executate pe vremuri
    de ”Săptămâna” lui Eugen Barbu.

  10. Chiar credeţi că sunt mulţi cei care dau crezare discursului Antenei 3? Într-un fel, mi-aş dori să se facă cît mai des de rîs, pentru ca toată lumea să poată să vadă că „împăratul (vai de împărăţia lor!) e gol” :).

    • Mergeti si discutati cu oamenii obisnuiti. Va veti ingrozi cat de multi sunt cei care „dau crezare” acestor mizerii. Saracia, izolarea si incultura si prostia fac ca ceea ce spun cei de la A3 sa fie litera de lege pentru multi.

    • Sunt un om obişnuit, care trăiesc la ţară. Ceea ce am văzut la Antena 3 a fost o răfuială ca-n westernuri. Nu-i interesează pe oamenii simpli, suferinţele lui Gîdea şi Badea. Nu uitaţi că gloata nu are loialitate. Sper că şi cei de la Antena 3 îşi dau seama de acest lucru. În momentul în care oamenii vor simţi cel mai mic semn de slăbiciune, vor dispărea peste noapte, mai rapid şi decît Bianca Drăguşanu. Cred că supralicităm influenţa pe care o exercită Antena 3 asupra oamenilor.

    • Vă recomand cu căldură să mergeţi cu taxiul. Acolo vedeţi clar la cine prinde genul ăsta de discurs.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *