AVENUE DE PROVENCE. Châteauneuf-du-Pape

Zidurile pe care le vedeți în poză sînt tot ce a mai rămas din ceea ce a fost Castelul cel Nou al Papei, construit, prin secolul al XIV-lea de Papa Ioan al XXII-lea, pe vremea în care Avignon-ul devenise scaun al papalității (nu intru în amănunte, sînt grele!). Dar castelul nu a fost niciodată sediu al papilor avignonezi, după ce catolicismul francez s-a împăcat cu Roma, construcția a revenit arhiepiscopiei de Avoignn și, fiind scumpă de întreținut, a fost abandonată, iar piatra din care a fost construit a fost folosită de săteni pentru casele lor. Un castel transformat în case! Revoluția franceză a demolat o parte, altă parte a fost bombardată de nemți în cel de-al doilea Război. A rămas cam ce se vede acum, un fel de semn grafic, mai mult, decît o cetate-castel.

    Dar pivnița, ei bine, pivnița s-a păstrat, ea a fost utilizată și de papi, și de stăpînii laici ai locului, de-a lungul anilor, pentru a păstra vinul. Acum se fac acolo expoziții, concerte, dar și degustări de vinuri și întronizări în Ordinul Paharnicilor Papali. (în paranteză spus, am avut bucuria unei întronizări, sînt Paharnic al Papei cu acte în regulă)

   Și am ajuns la ceea ce e esențial: vinul de Chateauneuf du Pape, un AOC  cunoscut în lumea întreagă, făcut de peste 300 de proprietari de vii și de negocianți de vin. În ultimii opt ani am mers în fiecare vară, în august, acolo, cu Ilona și Mircea Mihăieș, la degustat și cumpărat vin direct de la sursă. Un popas obligatoriu în vacanța lor de la Ciotat.

    Anul acesta Covidul ne-a dat peste cap și nu am mai ajuns .

    Pe lîngă ei, am mai însoțit și alți prieteni la Chateauneuf du Pape, și de fiecare dată, cînd ajung pe străzile acestui binecuvîntat sat provensal  simt că sînt un  privilegiat. De ce? Nu pot spune  cu puține cuvinte. Ca să vă convingeți, dacă aveți drum prin Provence, treceți pe acolo. veți înțelege despre ce e vorba! Hai noroc!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *