AVENUE DE PROVENCE. Casa Pătrată/ La Maison Carrée, Nîmes

Dacă și clădirile ar avea posibilitatea să-și scrie autobiografiile, atunci cea a Casei Pătrate din Nîmes ar avea ce ne povesti. Construită într-un imperiu roman înfloritor, sub domnia și cu voia împăratului Augustus, între anii 10, înainte de Hristos și anul 4 după Hristos, Casa Pătrată (numele sub care e cunoscută acum e dobîndit în secolul al XVI-lea) este, astăzi, cel mai bine păstrat templu roman din lume. Un templu dedicat de împărat fiilor lui (adoptați), consulii militari Lucius Cezar și Caius Iulius Cezar, “prinți ai tinereții” (după cum scria pe frontispiciu). După ce rolul său de templu a încetat, a devenit casă consulară (consulii erau în Franța un fel de judecători administrativi ai comunităților), casă de locuit, grajd, biserică, apoi biserică a călugărilor augustini. În timpul Revoluției franceze a jucat rolul de prefectură, după care, din 1824, devine un muzeu de obiecte antice. 

Școlile de arhitectură, povestesc, probabil, despre însușirile acestei capodopere, despre priceperea constructorilor de atunci. Iar dacă nu ați făcut arhitectura (nici eu nu am făcut-o),  veți afla acest lucruri fie pe internet, fie  din prezentarea de la fața locului. 

În cele șase luni cît am locuit la Nîmes am mers deseori să privesc această minune a arhitecturii antice, acest monument al unei măreții dispărute. M-am lăsat surprins de ideea de perfecțiune geometrică, de armonia proporțiilor, de forța și simplitatea siluetei sale. Am avut momente destul de complicate în Nîmes, dar, fiecare vizită la Casa Pătrată mi-a reașezat încrederea la locul ei. 

P.S. Thomas Jeffreson, viitorul președinte al Statelor Unite (vai de statuile lui, săracu’ ), pe cînd era ambasador în Franța, s-a minunat mult de această construcție pe care a luat-o drept model pentru Capitoliul Statului Virginia. 

   

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *