AVENUE DE PROVENCE. Vedere din Portul Vechi, la Ciotat

Aici ar trebui să se desfășoare, în toamnă, un festival intitulat 1720. Un tricentenar. Da, sînt 300 de ani de la marele prăpăd al Ciumei din 1720, care a început, odată cu vara, în Marsilia. Din 750.000 de locuitori, au murit, în cîteva luni, 40.000. Un bilanț catastrofal, de care se apropie cel din întreaga Provență, bîntuită de ciumă pînă în 1722. Din 400.000 de mii de locuitori, 100.000 au fost secerați de ciumă.

   Vă puteți întreba, ce fel de prilej de sărbătoare e ăsta? Sărbătorești trei secole de la un prăpăd? De fapt, în toamnă, în la Ciotat, se sărbătoresc 300 de ani de cînd această cetate medireraneană a salvat de la foamete întregul ținut. În la Ciotat nu a pătrund ciuma. Secretul? Izolarea perfectă. Porțile cetății blocate și vigilența cetățenilor mereu la post. La sosirea trupelor militare menite să apere așezarea, femeile din La Ciotat s-au opus, au ieșit pe ziduri și au obligat soldații să intre în carantină în afara orașului. După ce a trecut valul ucicaș, în portul La Ciotat (în imagine) au sosit două corăbii cu cereale trimise de Papa de la Roma. Și de aici a început aprovizionarea întregii zone deja amenințate de înfomatare cu “grîul speranței”.

  În vremea izolării absolute a cetății în care locuiesc acum, s-a putut circula, pe străzi, doar cu un pașaport de sănătate eliberat de doctorii locali. Așadar, hîrtia de deplasare nu e chiar o invenție nouă!

    (mai multe despre acest eveniment puteți citi în numărul pe mai al revistei de cultură Orizont, pe ultima pagină)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *