Lucian Boia a primit Crucea de Merit a Republicii Federale Germane

Într-o atmosferă distinsă, caldă, printre prieteni de idei, la reședința ambasadorului Germaniei la București istoricului Lucian Boia i-a fost înmânată ieri una dintre cele mai prestigioase distincții ale Republicii Federale Germane: Crucea de Merit în Rang de Cavaler a Ordinului de Merit.

Este o veste importantă, dar care răzbate cu greu în spațiul public românesc, asta și pentru că lucrurile bune fac cu greu știri. Totuși, suntem în anul în care România își sărbătorește centenarul, iar această distincție îl onorează pe cel mai important istoric român contemporan. Nu sunt cuvinte mari, cum poate nu au fost suficient de mari nici cuvintele deosebite pe care Cord Meier-Klod, ambasadorul Germaniei la București, le-a rostit despre istoric și despre opera sa.

Lucian Boia este cel mai citit istoric român de astăzi, dar rămâne o voce singulară în spațiul nostru public. Poziția lui epistemologică încă stârnește controverse, chiar dacă ar trebui să fie articularea evidenței. Așa cum a spus în nenumărate rânduri, cuvântul istorie trimite la două lucruri distincte, două înțelesuri, între care nu ar trebui să facem confuzie. Pe de o parte, istorie înseamnă ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în trecut, totalitatea lucrurilor care niciodată nu vor putea fi cuprinse între coperțile unei cărți. Apoi istorie sau mai degrabă istorii sunt construcțiie istoricilor sau reprezentările fiecăruia dintre noi despre trecut.

Pentru istoriografia românească cărțile lui Lucian Boia înseamnă deschidere tematică, metodologică și un mare efort de luciditate. Nu în ultimul rând reprezintă un act sanitar necesar mentalului nostru colectiv contaminat de comunism apoi de visele și fantasmele tranziției.

Distincția primită ieri de Lucian Boia ar trebui să fie pentru toți prilej de reflecție și invitație către descoperirea sau redescoperirea cărților sale.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *