Fără tristețe despre cultură. Nottara o speranță!

Rolul culturii în societatea noastră s-a diminuat considerabil în ultimii ani în România. Plângem în zadar prin gazete sau statistici. Ne lipsește luciditatea! Nu este vorba despre un pesimism desuet care domină și bântuie existența unui intelectual ci despre o observație cât se poate de clară.

Încă de la debutul scolii de la Frankfurt se vorbea despre pervertirea culturii și metamofozarea ei într-un bun social divizibil când cultura în sine după majoritatea definițiilor(vorbim de culturologi) este un bun indivibil. De la funcția civilizatorie care este atribuită culturii în mod aprioric s-a ajuns la cultura de masă, la o cultură a vulgului, mai exact la o cultură pentru toată lumea. Unii ar spune ca nu este un lucru rău. În principiu cultura nu se reduce la aristocrație și nici nu este privilegiul exclusiv al oligarhilor intelectualizați, din cultura națională. În mod categoric așa este! Dar cealaltă extremă developează alte probleme decât monopolul sau oligopolul cultural și anume diletantismul sau amatoricismul. Nu sunt doar cuvinte grele pentru perioade tulburi ci pur și simplu cuvinte ce descriu o atmosferă tulburătoare.

Intelectuali fără bloguri și invizibili pe online

Sistemul de valori tremură în acest proces social. Asistăm în fața unei tranziții a valorilor contemporane sau la o transfomare fundamentală a lor. Imaginea de ansamblu uneori ne scapă și ajungem frânți de vâltoarea actualității. Zilele rod în noi inutilitatea. Astfel cultura capătă un rol mai mult paleativ nu tamăduitor. Valul mediatic care s-a creat în jurul teatrului Nottara demonstrează că există resurse spirituale chiar și în cultura de masă de la noi. Consumul de cultură în România, așa cum este el denumit din punct de vedere tehnic, este cel mai scăzut din Europa însă cultura de masă mai vinde. Avem și cărți scrise de Dan Puric care se vând foarte bine în timp ce aveam și cărți de consum precum ”Suge-o Ramona” care fac valuri în rândul celor tineri. Răspândirea culturii de masă reflectă eșecul intelectualilor clasici care nu s-au adaptat din timp modernității. Câți dintre intelectuali au bloguri și scriu activ pe ele? Câți dintre ei sunt prezenți în online? Motivul este simplu: vulgul domină scena și prestigiul online al intelectualului trebuie câștigat indiferent de valoarea personală.

Cine influențează România astăzi? Cine îi informează și îi formează pe tineri?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *