Despre cuvinte şi bucătari kamikaze

În fiecare zi, jucăm multe roluri. Cum ar fi, însă, ca măcar din când în când să fim bucătarul regelui? Cum se trezea el dimineaţa, cum îsi giugiulea copilul, iubea nevasta, scărpina câinele la urechi, ştiind că poate cineva îi poartă sâmbetele regelui său? De trei ori pe zi, bucătarul lua pulsul popularităţii regale; un fel de brand loyalty, barometru al simpatiei populare.
Bucatarul gustă orice înainte. Bucătarul moare înaintea regelui. Bucatarul îşi găteşte cu mâna sa coliva.
Uneori, ne-ar prinde bine să jucăm rolul ăsta. Zilnic coacem mâncare ucigaşă sau binefăcătoare cu fiecare gând pe care îl gândim, cu fiecare frază pe care o rostim. Să ne ronţăim, lingem, plescăim înainte cuvintele, măcar în doze homeopatice. Să simţim iubirea pe care o dau, dar şi amarul, dezamăgirea, umorul, înfrângerea, furia, gelozia, micimea, disperarea pe care o pot stârni în celălalt.

Apar cărti care ne învaţă cum să dregem busuiocul. Bunăoară, celebra ‘Cele cinci limbaje ale scuzelor’*. adică:
1. ‘îmi pare rău’ (exprimarea regretului în formă pură)
2. ‘am greşit’ (asumarea responsabilităţii)
3. ‘cum pot să compensez ce ţi-am spus?’ (îndreptarea greşelii)
4. ‘voi încerca să nu mai fac asta’ (luarea angajamentului)
5. ‘te rog să mă ierţi’ (solicitarea iertării)

Nu prea se pune, dar ajută. Însă e ca şi cum ai spune: „iarta mătrăguna din ciorbă, cum aş putea să fac să ajungă inapoi în farfurie?”. Nu mai ajunge.
Să ne mestecăm mai bine gândurile, întâi de toate. Da, da, ştim ca de-aia avem două urechi şi-o singură gură, da’ şi ce dacă? E atâta voluptate să gândeşti vorbind, să te descarci, să te răzbuni, să te eliberezi!
Ia, na de-aici o cană de cuvinte nemestecate, o mână de vorbe uscate şi fără sare, o farfurie de silabe scrâşnite non-empatic.
Haide, uite, ţine o cupă aromată de vorbe dragi, că te cunosc..

_______________________
*”Cele cinci limbaje ale scuzelor”,Jennifer Thomas, Gary Chapman, Editura Curtea Veche.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *