Despre CICCRE

În acest an, ediția a X-a, aniversară, a Colocviului Internațional Comunicare și cultură în Romania europeană, cu tema-reper Identitate – Diversitate, s-a desfășurat în perioada 10-11 iunie, în online, cu promisiunea că, în 2023, va fi cu prezență fizică, la Universitatea de Vest din Timișoara. 

CICCRE, cum este cunoscut de către cercetători, este un colocviu cu tradiție în universitatea noastră, organizat de către FLIT, în parteneriat cu Fundația UVT și cu mai multe organisme diplomatice și culturale. Nu au lipsit, nici de la această ediție, în secțiunea de deschidere a colocviului, José Miguel Viñals Ariño și Segundo Rufino Delgado Montenegro, consulul onorific al Regatului Spaniei la Timișoara, respectiv al Republicii Peru. 

Cu axe multiple de cercetare, de la limbă, literatură și traductologie, la istorie, muzică, arte, teatru, de la civilizație romanică și studii culturale, la biblioteconomie, colocviul își reconfigurează, de la an la an, profilul. Organizatorii se pot mândri, la ora actuală, cu o participare remarcabilă, a unor cercetători din țară și din străinătate. În acest an, romanistica și cultura romanică au fost reprezentate de peste 140 de cadre didactice și cercetători din România, Italia, Franța, Germania, Elveția, Suedia, Brazilia, Polonia, Maroc, Ungaria, SUA, Armenia etc.  

E interesant că, la trunchiul solid al colocviului, se asociază și alte organisme, o alianță interuniversitară, UNITA – Universitas Montium, pentru a furniza doar un exemplu. O serie de  promotori ai multilingvismului și intercomprehensiunii, ca metodă de conservare a limbilor, și-au exprimat dorința de a participa la acest eveniment unic, derulat în cadrul UVT. De la an la an, acest colocviu și-a conturat un cadru bine definit, de efervescență intelectuală, ajungând a reuni nume valoroase din cercetarea europeană și transatlantică, prin forarea constantă, în câmpul larg și generos, al pluralității lingvistice și al interculturalității.

În prima zi a colocviului, Sandra Garbarino, de la Universitatea degli Studi di Torino, Universitatea Lumière Lyon 2, a conferențiat în plen, pe tema comunicării în contextul internațional actual. Conferința următoare, Anna de Noailles – une auteure entre les cultures, a avut-o ca protagonistă pe Kirsten von Hagen, de la Justus-Liebig-Universität Gießen. Sâmbătă a conferențiat profesorul Leonard Velcescu, de la Université de Perpignan Via Domitia. Dumnealui a vorbit despre importanța Columnei din Forul lui Traian pentru cultura universală și, implicit, a României.

Volumul ediției precedente, Quaestiones Romanicae IX. Memorie – Uitare, în trei tomuri, a fost lansat în ultima zi a colocviului. E de menționat faptul că manifestarea științifică și publicațiile aferente sunt indexate în baze de date valoroase, beneficiind și de DOI (Digital Object Identifier System), pentru fiecare articol și pentru volum. 

A iniția un colocviu pare o sarcină ușoară. Oricine este afiliat instituțional poate să creeze astfel de evenimente. Greu însă este să menții la cote înalte o manifestare științifică, să o organizezi anual, chiar și-n condiții vitrege, precum pandemia, să o transformi într-un eveniment de anvergură, să o asociezi cu volume apărute constant, în două sau mai multe exemplare, la edituri acreditate. Marele merit le revine organizatorilor, doamnei conferențiar Valy Ceia, președintele acestui colocviu, în primul rând.

***

Acesta este linkul la care pot fi consultate volumele rezultate din edițiile anterioare ale colocviului: ciccre.uvt.ro.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *