Insula de pe Sorgue este o comună străbătută de cîteva brațe ale rîului Sorgue (din provensalul « sorgo » care înseamnă pîrîu), motiv pentru care candidează și ea la titlul de Veneția provensală (ca, de altfel, orășelul Martigues, din apropierea Marsiliei). De pildă, numele ei provensal este L’Ilo de Venisso. Localitatea e pomenită încă de pe vremea romanilor iar istoria ei nu poate încăpea în cîteva cuvinte, pentru cei interesați, merită o vizită. După cum merită o vizită și din partea celor interesați de « antichități » pentru că, de fapt l’Isle sur la Sorgue este considerată capitala « brocantei ». Zeci de magazine specializate în obiecte vechi, de colecție, împînzesc orașul. Iar duminica este și tîrg de antichități, ceea ce completează oferta din restul săptămînii. Motiv pentru care veți întîlni cumpărători veniți din mai toată Europa.

Înante de a fi capitala vechiturilor, orașul a adăpostit cîteva ateliere animate de morile de apă de pe canalele adiacente, țesătorii și manufacturi de hîrtie, dar vremea aceea s-a dus.
În afara aerului venețian și a faptului că aici a trăit un mare poet, René Char sau că, probabil, pe străzile orașului s-a plimbat și Vasile Alecsandri, împreună cu prietenul său Mistral, în drum spre Fontaine du Vaucluse, m-a impresionat, numărul mare de restaurante, 114, la aproape 20.000 de locuitori ! Aveți de unde alege !
Ioan T. Morar
(n. 13 aprilie 1956, Seitin, judetul Arad) a absolvit, ca sef de promotie, in 1981, Facultatea de Filologie a Universitatii din Timisoara, sectia romana-franceza. In perioada 1981-1986 a fost profesor de limba si literatura romana la Liceul Industrial „Textila” din Lugoj. Din 1987 devine redactor al revistelor Viata studenteasca si Amfiteatru. Dupa 1989 lucreaza la Cuvintul si Alianta Civica. Intre 1990 si 1991 este redactor-sef la „Varietati”, TVR, de unde pleaca prin demisie. Este membru fondator al Academiei Catavencu. Din toamna anului 2004 pina in 2009 este si senior editor la Cotidianul. A realizat mai multe emisiuni de televiziune, activind, pina in 1996, in grupul Divertis. In 2010 a fost numit consul general la Marsilia, functie din care a fost schimbat in 2012. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. A publicat volumele de versuri: Vara indiana (Albatros, Bucuresti, 1984; volum distins cu premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor), Fumul si spada (Cartea Romaneasca, Bucuresti, 1989), Sovaiala (Brumar, Timisoara, 2000; volum distins cu premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor), Nerusinarea (Brumar, Timisoara, 2003) si Paloarea (Brumar, Timisoara, 2010). Poeziile sale au fost traduse in engleza, franceza, polona, spaniola si maghiara, in antologii si reviste culturale. La Editura Polirom a publicat Negru şi Roşu (2013), Lindenfeld(ed. I, 2005; ed. a II-a, 2006; ed. a III-a, 2013; roman distins cu Premiul National de Proza al Ziarului de Iasi) si Cartea de la capatul lumii. Noua Caledonie: la un pas de Paradis (2007); ”Sărbătoarea corturilor” (2016), ”Șapte ani în Provence” (2018)