”Un sistem bazat pe bani de hîrtie nu se dovedește benefic din nici un punct de vedere. El nu creează resurse relale necesare bunăstării noastre. Nu face decît să redistribuie resursele existente; unii cîștigă, alții pierd. Este un sistem prin care băncile și piețele financiare devin vulnerabile, deoarece acestea sunt stimulate să renunțe la două supape de siguranță în afaceri: lichiditatea și fondurile proprii. De ce să păstrezi o cantitate semnificativă de bani lichizi, dacă banca centrală îți poate acorda orice sumă în orice moment? De ce să utilizezi banii propri dacă tiparnița îți ppate furniza un credit ieftin pentru a-ți finaliza investițiile? Răspunsul se găsește chiar în întrebare. Criza nu s-a produs în pofida autorităților noastre monetare și financiare, ci din cauza lor.
Apoi, există factorul frică. Cei mai mulți experți ne spun că dacă am urma o politică de tip laissez-faire, industria bancară, piețele financiare și o bună parte a economiei ar fi antrenate într-o spirală deflaționistă, fără sfîrșit.
Acest eseu susține că aici avem de-a face cu o jumătate de adevăr. Este adevărat că în absența oricărei intervenții publice, am putea asista la o spirală deflaționistă. Nu este adevărat că această spirală ar fi nesfîrșită și ar înghiți toată economia. Ea nu ar reprezenta o amenințare foarte mare la adresa standardului de viață și al bunăstării populației. În principiu, deflația distruge acele intreprinderi și ramuri industriale care parazitează sistemul economic și care nu-și datorează existența decît sistemului actual al monedei discreționare. În consecință, chiar și pe termen scurt, deflația ne diminuează veniturile reale într-o mică măsură; pe termen mediu și lung, ea pune bazele unei creșteri substanțiale a acestora.
Nu ar trebui să ne temem de deflație, ci ar trebui să o apreciem la fel de mult ca pe toate libertățile noastre.”
Jörg Guido Hülsmann- ”Deflație și libertate”, Eduitura Universității A.I.Cuza din Iași, colecție ”Economie și Societate Liberă”, Traducere de Gabriel Mursa, prefață de Mihaela Ifrim.