Imaginați-vă că vă cumpărați un automobil. Discutați cu dealer-ul, stabiliți prețul, lista de opțiuni, culoarea. După câteva săptămâni, la livrare, omul vă prezintă… o trotinetă. Sau un cărucior de super-market. O remorcă de tractor. Ce ați face? Bănuiesc că ați protesta. Ați cere intervenția legii. Niște bani au fost furați și cineva trebuie să plăteacă. Iar firma respectivă trebuie închisă.
Acum câteva luni am arătat că serviciile secrete din România (SRI și SIE sunt doar două dintr-o listă mai lungă) sunt absolut incompetente. Și am cerut public desființarea lor urgentă.
Mulți cititori au înțeles despre ce este vorba. Nici nu era greu. Nu este zi de la Dumnezeu să nu mai asistăm la altă grozăvie. De curând s-a dezvăluit că generalul Florian Coldea, adjunctul șefului SRI, a absolvit un liceu industrial la “seral”. În primul an de facultate a rămas repetent. Asta este “elita” acestor servicii…
Unii cititori însă au avut ceva de obiectat. “Serviciile – au susținut aceștia – nu trebuie desființate, ci reformate”.
De unde și exemplul de mai sus. Ar fi absurd să îl luați în serios pe dealer-ul lipsit de scrupule și să vă duceți să vă “upgradați” bicicleta. Orice ați face, tot nu va ajunge automobil.
Haideți să vedem, prin urmare, cu ce fel de instituții avem de-a face în acest caz. Să luăm cazul DIPI, serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne. Procurorii DNA instrumentează acum un caz uriaș de deturnare de fonduri publice. Conform rechizitoriului, șefii de la MAI foloseau fondurile presupuse a fi destinate plătirii informatorilor din diverse dosare pentru a-și face reciproc cadouri “fără număr”, vorba cântecului.
Cosmin Botilă, fost șef sector control în Departamentul de Informații și Protecție Internă al MAI, recunoaște că s-a cumpărat și un ceas pentru prietenul nostru, al tuturor românilor… generalul Coldea. (Ce fel de ceas nu știu, însă îmi imaginez că nu este vorba de un Swatch din plastic). Din cercetările procurorilor mai aflăm că s-au cumpărat din aceste fonduri coșuri de cadouri… palincă… zahar (!), țigări… brad (!), farfurii și pahare din plastic (!)… bomboane de pom (!), carioci (!). – Ireal, nu-i așa?… Oamenii aceștia, vorba aceea, ne furau și zahărul din ceai.
Bogdan Lupu, fost șef divizie autoprotectie în DIPI recunoaște și el că “erau folosiți bani publici pentru papuci pentru soții, mărțișoare, felicitări, cadouri multe, cadouri pentru șefi de institutii, pentru alte persoane”.
Mai grav: “Inainte de căderea Guvernului Ponta am fost convocați de fostul șef DIPI care ne-a dispus să facem un control asupra fondurilor operative, iar în urma controlului să fie dispusă misiunea de distrugere a documentelor justificative. Controlul s-a facut în scopul distrugerii documentelor justificative”.
Mda… Sunt curios cine mai susține acum că DIPI era un “serviciu de informații”?
Vreau să fiu clar. România are nevoie de servicii de informații performante. Servicii care să angajeze oameni pregătiți. Care să ofere informații corecte și analize competente. Care să colaboreze cu alte instituții ale Statului precum Procuratura. Eliminarea corupției trebuie să fie una dintre prioritățile acestor servicii.
Însă actualele “servicii” sunt foarte diferite. Ele seamănă mai degrabă cu grupări de crimă organizată. Sunt servicii ale insecurității naționale.
Imaginați-vă scena. În cameră sunt șefi ai MAI, ofițeri superiori. Se dau ordine pentru a se “dispune” o “misiune”. Distrugerea documentelor justificative… Dar cum poate fi aceasta o “misiune”?… Este clar că pentru acești oameni distincția dintre lege și fărădelege nu are nici un sens. Ei conduceau ministerul ca pe moșia lor proprie.
Aici nu este nimic de reformat. Sub pretextul reformei, la noi s-a aplicat principiul “Pleacă ai noștri, vin ai noștri!”. Întreg sistemul este putred.
Alte state, democratice, au construit din temelii servicii noi de informații. Țările baltice, spre exemplu. Nu s-au bazat pe colaboratorii KGB-ului. Dimpotrivă, pe aceștia i-ai îndepărtat, sistematic.
În România, dimpotrivă, Securitatea a fost mereu la butoane. Din 1990 și până acum. S-au dat publicității imagini șocante. În 2014, într-un sediu SRI, la o aniversare, a fost invitat Iulian Vlad, fostul șef al Securității lui Nicolae Ceaușescu. Omul a fost vorbit, a fost chiar invitat de onoare, alături de… Florian Coldea. Este un film documentar realizat… chiar de SRI.
Pentru sănătatea societății românești, trebuie ca aceste “structuri” să nu mai aibă atâta influență în politică, în presă, în administrație și în economie. Iată de ce repet: SRI și SIE trebuie desființate.