10 (zece) punkte: Yukio Mishima

1.Este autorul uneia dintre cele mai dramatice şi mai spectaculoase sinucideri în direct din istoria modernă. Yukio Mishima a murit în 25 noiembrie 1970, făcîndu-şi sepukku. Dar, mai mult decît atît şi dincolo de acest amănunt tragic, Yokio Mishima este nu doar un „titan” al literaturii japoneze, ci şi unul dintre cei mai mari scriitori moderni.

2.Marguerite Yourcenar despre Mishima, într-o carte faimoasă dedicată acestuia („Mishima sau viziunea vidului”): „E întotdeauna greu să judecăm un mare scriitor contemporan: ne lipseşte distanţarea. Iar dacă aparţine unei alte civilizaţii, este încă şi mai greu, căci intră în joc ori atracţia exotismului, ori neîncrederea în acelaşi exotism. Şansele înţelegerii greşite sporesc atunci când, cum e cazul lui Yukio Mishima, elementele propriei sale culturi şi acelea ale Occidentului, pe care le-a absorbit cu lăcomie,…se îngemănează în felurite proporţii înăuntrul fiecărei opere, având efecte şi reuşite diferite. Şi, cu toate acestea, tocmai acest amestec îl transformă pe autor, în multe din opere sale, într-un autentic reprezentant al Japoniei, şi ea atât de violent occidentalizată, dar marcată, dincolo de orice, de unele trăsături imuabile.

Dificultăţile de apreciere şi interpretare sporesc într-o epocă marcată de „curiozitatea grosolană pentru anecdoticul biografic,…îngroşată violent de metodele unei prese şi ale unor media ce se adresează unui public care ştie din ce în ce mai puţin să citească”. Să nu uităm că în cazul oricărui scriitor, şi în special în cel al lui Yukio Mishima, realitatea centrală rămâne cea a operei.” .

3.Profil Y. Mishima (www.humanitas.ro ): De trei ori nominalizat la Premiul Nobel pentru literatură, prozatorul, poetul şi dramaturgul YUKIO MISHIMA este unul dintre scriitorii japonezi emblematici ai secolului trecut. Kimitake Hiraoka, pe numele său adevărat, s-a născut în 1925 la Tokyo într-o familie de samurai şi începe să scrie încă de la vârsta de doisprezece ani. La şaisprezece debutează în prestigioasa revistă literară Bungei-Bunka. Pentru a-şi ascunde identitatea faţă de tatăl său, adept al unei educaţii stricte, în conformitate cu cerinţele tradiţiei, adoptă pseudonimul Yukio Mishima. În 1943 se înscrie la Facultatea de Drept a Universităţii Imperiale din Tokyo. Cinci ani mai târziu îi apare primul roman, Confesiunile unei măşti (Humanitas, 2003), care îl propulsează în rândul celor mai cunoscuţi scriitori ai noii generaţii. Mishima începe astfel o carieră literară fulminantă, publicând constant romane, printre care se numără: Tumultul valurilor (1954; Humanitas Fiction, 2010),Templul de aur (1956; Humanitas, 2000), După banchet (1960; Humanitas, 2004), Soare şi oţel (1970; Humanitas, 2008). Zăpada de primăvară (1968; Humanitas Fiction, 2009), primul volum al tetralogiei Marea fertilităţii, este urmat de romanele Cai în galop (1969; Humanitas Fiction, 2010), Templul zorilor (1970) şi Îngerul decăzut (1970; Humanitas Fiction, 2012). Autor prodigios, a scris numeroase povestiri şi treizeci şi trei de piese de teatru. Întreaga viaţă a lui Mishima a fost marcată de preocuparea obsesivă pentru codul onoarei samurailor (vezi eseul său Calea samuraiului, apărut în 1967; Humanitas, 2007). Aceasta îl va împinge pe 25 noiembrie 1970, ziua în care încheie ultimul volum al tetralogiei, la gestul sinuciderii rituale prin seppuku. La 16 aprilie 1972 se va sinucide bunul său prieten Yasunari Kawabata.

4.Yukio Mishima: „Într-un caracter romanesc abundă neîncrederea subtilă faţă de lucrarea sufletului, ceea ce adesea conduce la un fel de act imoral, la reverie. Reveria nu este, cum s-ar crede, un efect al sufletului. E mai degrabă o fugă de suflet.”

5.Viaţa şi literatura lui Y. Mishima:

https://www.youtube.com/watch?v=4BKBlgo33kc

6.Cărţile publicate de Y. Mishima în limba română pot fi găsite aici: http://www.humanitas.ro/yukio-mishima

7.A fost, de asemenea, actor – a jucat în cîteva filme, într-unul dintre acestea chiar în rol principal.

8.Mishima, “Templul zorilor”: “Visele oamenilor sunt aripi cu care aceştia zboară spre cer.”

9.Y. Kawabata, bun prieten cu Mishima, despre acesta din urmă: „Mishima e unul dintre acele genii care se nasc o dată la trei sute de ani. În ceea ce privește talentul, îmi este cu mult superior.“  Kawabata s-a sinucis la nici doi ani după ce Mishima îşi luase viaţa.

  1. Mishima: „Curiozitatea nu are morală. E poate cea mai imorală dorinţă a omului.” & “Într-un caracter romanesc abundă neîncrederea subtilă faţă de lucrarea sufletului, ceea ce adesea conduce la un fel de act imoral, la reverie. Reveria nu este, cum s-ar crede, un efect al sufletului. E mai degrabă o fugă de suflet.”

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *