OIŞTEANU: Sexualitatea, cultura şi natura

Relatare de la lansarea cărţii „Sexualitate şi societate. Istorie, religie şi literatură” la Bookfest 2016.

 

„Literatura română este mult mai sexualizată decît se crede – şi mă mir că nu au existat pînă acum studii despre acest lucru. Pînă la Andrei Oişteanu”, a spus Mircea Cărtărescu, în cadrul intervenţiei sale din cadrul Bookfest 2016, ocazionată de lansarea uneia dintre cele mai aşteptate cărţi ale ultimilor ani, „Sexualitate şi societate. Istorie, religie şi literatură”, masiv şi consistent studiu scris de Andrei Oişteanu.

oisteanu carte

„Sexualitatea este un motor uman foarte important. Aş putea spune că, arhetipal, omul este compus din trei organe principale: creierul, inima şi sexul. Aşa încît, după părerea mea, sexul este ceea ce contrabalansează raţiunea, creierul. Nu este deloc lipsit de importanţă că în decursul evoluţiei speciei umane, două organe au crescut cu totul disproporţionat faţă de toate celelalte: creierul şi sexul masculin. Sexualitatea umană este deci responsabilă pentru a treia parte, cel puţin a treia parte din valorile noastre, din felul nostru de a înţelege lumea, din scopurile noastre şi, prin multe altele, şi din cultura şi din literatura noastră.”, a menţionat acelaşi Mircea Cărtărescu, comentînd apariţia cărţii lui Andrei Oişteanu. Între numeroasele merite evidente ale acestui volum, Mircea Cărtescu l-a indicat şi pe acesta: „această carte, ca şi multe altele scrise de Andrei Oişteanu, schimbă cu totul imaginea pe care o avem despre societatea românească tradiţională. Ea arată în cea mai puternică lumină minciuna sămănătoristă – considerarea ţăranului ca o fiinţă christică, ca un blajin al pămîntului, ca o fiinţă de o puritate şi de o curăţenie extraordinare. De fapt, ţăranul român, ca şi ţăranul rus, ca şi toţi alţi ţărani, nu era nici înger, nici fiară. Era omul dintotdeauna. Era omul care avea şi calităţi, şi defecte; şi sublim, şi ridicol. Care avea şi vicii de toate felurile.”. De asemenea, în intervenţia sa, Mircea Cărtărescu a insistant şi asupra amănuntului esenţial că „sexualitatea este un motor uman foarte important. Aş putea spune că, arhetipal, omul este compus din trei organe principale: creierul, inima şi sexul. Aşa încît, după părerea mea, sexul este ceea ce contrabalansează raţiunea, creierul. Nu este deloc lipsit de importanţă că în decursul evoluţiei speciei umane, două organe au crescut cu totul disproporţionat faţă de toate celelalte: creierul şi sexul masculin.  Sexualitatea umană este deci responsabilă pentru a treia parte, cel puţin a treia parte din valorile noastre, din felul nostru de a înţelege lumea, din scopurile noastre şi, prin multe altele, şi din cultura şi din literatura noastră.” Ideea aceasta a fost subliniată şi de către Mircea Anghelescu, al doilea vorbitor cu ocazia lansării cărţii:  „a discuta despre sexualitate în cultură, în cultura noastră înseamnă a discuta despre unul dintre cele mai importante motoare ale existenţei omului.  Şi în această privinţă, se dă o bătălie pentru a recunoaşte această miză majoră – e o bătălie încă neterminată”. Profesorul Anghelescu a mărturisit şi că acest volum i-a oferit, inclusiv ca instrument de cunoaştere, o perspectivă aparte despre literatura şi cultura română. „Cartea lui Andrei Oişteanu dă o înţelege superioară literaturii şi, în sens mai larg, culturii române”, a spus Mircea Anghelescu.

O 5

O 33

„Într-un fel, am încercat să îi aduc sexualităţii omagiul pe care îl merită. Dar, mai mult decît atît, m-am confruntat cu definirea mecanismelor, delicatelor şi misterioaselor mecanisme ale sexualităţii care încearcă să domine la fel de delicatele şi la fel de misterioasele mecanisme culturale, morale, cultuale  şi sociale. E o simbioză de luptă între eul natural al omului şi eul cultural. Cultural, în sensul larg al cuvîntului, în sens antropologic. Aceasta este şi grila în care, de altfel, intenţinez să îmi revăd cartea: acest perpetuu război între natură şi cultură în bietele noastre corpuri.  Suntem o societate ipocrită şi pudibondă. Gîndim şi vorbim în toate felurile posibile, dar ne e rusine atunci cînd trebuie să scriem toate acestea, să le explicăm sau să le înţelegem. Nu a fost uşor să scriu această carte. E o aventură destul de riscantă cînd îţi iei o astfel de temă. E ca un fel de salt la trapez, fără plasă de siguranţă.”, a mărturisit, la rîndul său, Andre Oişteanu.

„Sexualitate şi societate. Istorie, religie şi literatură” a fost publicată la editura Polirom, în seria de autor dedicată lui Andrei Oişteanu. Este al şaptelea volum care apare în această serie. Pînă acum!

Articolul a fost publicat în versiune primă în revista 22.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *