Inventar – Jurnal ilustrat 108

Inventarele gospodăreşti din perioada elisabetană arată că oamenii erau foarte ataşaţi de pat şi de aşternuturi, pe locul doi fiind echipamentele de bucătărie. […] Un alt lucru pe care oamenii îl consemnau cu grijă erau, oarecum surprinzător, geamurile. În afara bisericilor  şi a câtorva case înstărite, geamurile au fost o raritate până târziu, în secolul al XVII-lea.

Jurnal 108 - 1

Eleanor Godfrey notează în istoria ei privind fabricarea sticlei că în anul 1590 un prefect din Doncaster i-a lăsat casa soţiei, dar geamurile i le-a lăsat fiului. Proprietarii castelului castelului Alnwick din aceeaşi perioadă puneau întotdeauna să se scoată şi să se depoziteze ferestrele cât timp erau ei plecaţi, pentru a reduce riscul de spargere.

jurnal 108 - 2

Chiar şi în cele mai mari case, în general doar ferestrele celor mai importante camere aveau geamuri. Toate celelalte erau acoperite cu obloane.

jurnal 108 - 3

[…] Până şi sticlarii aveau rareori geamuri la casele lor când s-a născut Shakespeare, în 1564; la momentul morţii sale, o jumătate de secol mai târziu, situaţia se schimbase întru câtva, dar nu complet. Cele mai multe case ale membrilor clasei mijlocii aveau deja geamuri în jumătate din camere.

jurnal 108 - 4

(Bill Bryson, Acasă. O istorie a vieţii private, trad. Ciprian Şiulea, Iaşi, Editura Polirom, 2012)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *