Republica Filateliştilor

« Un barbat din Turcia a fost amendat pentru ca i-a spus sotiei „nu te iubesc”, relateaza BBC. Sotii, care divorteaza, au incercat sa obtina compensatii pentru insultele pe care celalalt le-a adresat in timpul casatoriei.  Un tribunal a decis ca amandoi au fost insensibili, dar Curtea Suprema a decis ca remarca barbatului, referitoare la faptul ca nu isi iubeste sotia, este echivalenta cu „violenta emotionala” si l-a obligat pe barbat sa ii plateasca sotiei o suma de bani.  Femeia a spus ca remarca sotului sau a „distrus-o emotional” si ca de multe ori acesta pleca de acasa. Pe de cealalta partea, barbatul spune ca sotia sa l-a blestemat in nenumarate randuri. Turcia a inceput sa ia pozitie fata de toate formele de violenta impotriva femeilor, dar un ziar local precizeaza ca abuzul psihologic si emotional poate fi greu de demonstrat » (Hotnews, 2 martie 2015).

Tulio Maroni, un aristocrat italian care a locuit vreme de 40 de ani în Etiopia, a înfiinţat anul trecut, pe un petec de pămînt de lîngă Dubrovnik, Republica Filateliştilor, o ţară liliputană cu o constituţie scrisă în jurul anului 2006 de prietenul său, excentricul scriitor Albert Cossery. Se pare că Maroni l-ar fi convins pe Cossery să renunţe la camera lui de la hotelul La Louisiane din Paris, în care locuise aproape 60 de ani, pentru a se muta în Croaţia, urmînd să-i fie alături în încercarea de a pune în practică o stranie utopie a mizantropilor, însă moartea acestuia, survenită în 2008, la vîrsta de 94 de ani, le-ar fi stricat planurile. Fidel proiectului său şi dornic să vadă cum ar putea să funcţioneze o ţară ce ar trebuie să urmeze principiile schiţate de Cossery, Maroni şi-a vîndut toate proprietăţile din Italia şi din Etiopia şi s-a apucat de treabă. După ce a obţinut, plătind un preţ exorbitant, suprafaţa de pămînt pe care o socotea suficientă pentru a-şi dezvolta planurile urbanistice, a angajat un constructor sloven şi i-a indicat acestuia cu precizie toate detaliile lucrărilor sale. Construcţia edificiilor din noul oraş-stat s-a încheiat în 13 noiembrie 2013. Timp de mai bine de un an, pîna în data de 5 decembrie 2014, Maroni s-a ocupat de recrutarea atentă a cetăţenilor Republicii Filateliştilor. Pentru a fi primiţi pe teritoriul acestui stat, candidaţii la obţinerea cetăţeniei erau nevoiţi să îndeplinească mai multe condiţii : 1. să aibă vîrste cuprinse între 60 şi 100 de ani; 2. să deţină o colecţie de cel puţin 5000 de timbre; 3. să posede o bibliotecă alcătuită numai din cărţi publicate în limbile germană, daneză şi portugheză, socotite singurele limbi cu adevărat demne pentru lecturile unor mizantropi; 4. să se angajeze în mod solemn să nu introducă în nici o împrejurare femei, pisici, găini sau maimuţe pe teritoriul republicii; 5. să fie de acord să susţină o dată pe an, la începutul lunii octombrie, o serie de examene care să le reconfrme mizantropia; 6. să demonstreze cu martori şi înscrisuri credibile că nu cred în posibilitatea reformării umanităţii şi nu-şi propun să acţioneze nici pentru salvarea unor specii de animale în curs de dispariţie, nici pentru ameliorarea nivelului de trai al bătrînilor albanezi, nici pentru salvarea copiilor din Darfur, nici pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale ţesătoarelor bengaleze.

Maroni a reuşit să găsească 326 de persoane care au îndeplinit toate condiţiile fixate de Albert Cossery, iar acestea au devenit primii cetăţeni ai Republicii Filateliştilor. Potrivit regulii stabilite de Cossery, ei nu aveau dreptul să deţină locuinţe particulare, ci erau găzduiţi în cele 14 hoteluri extrem de confortabile ale oraşului-stat, fără să fie astfel nevoiţi să se preocupe de modul în care le erau schimbate cearşafurile, le era curăţată baia sau le erau pregătite deserturile. Conform prevederilor constituţionale, locuitorii Republicii aveau o singură obligaţie : să se străduiască să-şi adîncească mizantropia….

Maroni, care în tinereţe fusese trădat de cel puţin şapte ori de cîteva femei superbe, pentru care se simţise în stare să-şi zboare oricînd creierii, devenise mult mai precaut după vîrsta de 50 de ani şi socotise că trebuie să completeze Constituţia lui Cossery. Astfel, el adăugase un succint Cod Penal în care erau prevăzute doar trei sancţiuni pentru trei infracţiuni referitoare la relaţiile cu femeile : 1. o amendă de 5000 de euro şi trei zile de închisoare pentru orice compliment făcut unei femei; 2. 50 de lovituri de bici pentru orice declaraţie de dragoste adresată unei femei; 3. exilul definitiv şi retragerea cetăţeniei pentru cel care ar fi fost descoperit scriind poeme de dragoste.

Maroni speră ca pînă în 2020 Republica Filateliştilor să ajungă la populaţia maximă prevăzută de Constituţia lui Cossery, adică 5040 de persoane.

 

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *