Exerciții de memorie

„Ce știu eu despre anii comunismului?” a fost întrebarea la care Fundația Academia Civică le-a cerut adolescenților să răspundă.
Apelului publicat în presa bucureșteană și reluat în ziarul „Flux” din Chișinău i-au răspuns mai bine de 150 de elevi între 11 și 18 ani, din România, Republica Moldova și Ucraina (Nordul Bucovinei). Volumul însumează o parte dintre aceste răspunsuri revelatoare.

Doina Bulat (16 ani, Chișinău)
Bunica mea, Maria Bulat, nu a fost deportată, dar de fapt a fost. Mi-a povestit nu o dată despre viața ei. De cîte ori merg la țară, la Sadova (Călărași), aflu noi amănunte.
În seara de 6 iulie 1949, în casa părinților bunicii mele, la Călărași, a venit o rudă care, îngrozită, le-a spus: ”Marusica, fugiți! La noapte o să vină să vă ia și pe voi.”
Nu prea au dat crezare celor spuse. Nu prea înțelegeau ce ar însemna asta. Peste cîteva ore au înțeles, dar era prea tîrziu.
Noaptea au sosit cîțiva soldați, însoțiți de cineva de la primărie și, dîndu-le puțin răgaz să-și ia cîte ceva din cele necesare, i-au dus la gară, ca și pe alte familii, și i-au închis în vagoane de vite.
Bunica era de un an căsătorită și o avea în brațe pe prima lor fetiță, pe nana mea de azi – Veronica, care avea atunci cîteva luni. Bunelul meu, Ștefan, atunci student la școala pedagogică, s-a întîmplat să nu fie în noaptea aceea acasă.
Bunica a stat, cu copilul și cu părinții ei, trei zile și trei nopți în vagon la gara din Călărași, unde au înțeles că vor fi duși în Siberia, pentru că-s ”culaci”, bogați adică.
În acest timp, călăii sovietici îi strîngeau pe toți cei condamnați la deportare de prin satele raionului. Îi prindeau pe cei ce reușiseră să fugă.”

*EXERCIȚII DE MEMORIE, editura Fundația Academia Civică, colecție ”Biblioteca Sighet”, seria ADOLESCENT, editor Romulus Rusan, cu o prefață de Ana Blandiana,1999

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *