Culorile. O vară de neuitat

Nu e nici o exagerare: am citit toată vara aceasta din cartea despre care este vorba în acest text. Am citit, savurînd sarabanda de istorii – multe dintre ele realmente fabuloase – care există în jurul culorilor. Am citit, cu grijă foarte mare inclusiv pentru obiectul estetic care este aceasta carte din sine, săptămîni bune, de regulă cîteva pagini pe zi, avînd, fără nici o excepție că mă aflu în interiorul – protector, generos, minunat – al unei sărbători. A culorilor, dar și a cărții.

Mai întîi însă, și cu multă bucurie, trei pasaje despre ediția în limba română a acestei cărți.

1.”Culorile și viața lor secretă” apare, în ediția din limba română, la editura Baroque Books & Arts. Și cînd am spus asta, spun deja foarte mult(e). Fiindcă Baroque Books & Arts e una dintre editurile de mare rafinament de pe piața editorială autohtonă, una dintre casele editoriale care investesc o atenție și o grijă imense pentru cartea pe hîrtie. De altfel, aceasta este și politică editorială nenegociabilă (dacă am înțeles eu bine), ceea ce scoate pentru publicul autohton Baroque Books & Arts este și va fi exclusiv pe hîrtie.

2.Într-un interviu pe care doamna Dana Moroiu (directorul editorial de la Baroque Books & Arts) l-a acordat în 2012 (lui Stelian Țurlea,în Ziarul Financiar, pe atunci o publicația care apărea și pe hîrtie, de fapt, în primul rînd pe hîrtie) spunea: ”Am câteva proiecte editoriale la care ţin foarte mult. Şi toate sunt un semn de preţuire pentru cartea frumoasă. Iar apoi pentru cartea şi mai frumoasă. În fiecare zi înveţi ceva, inventezi ceva, te bucuri şi dăruieşti bucurii. Desigur, nu ikebana şi nici sfaturi pentru carieră. Rămânem tot pe teritoriul umorului fin şi al subtilităţii, guvernat de alianţa dintre etică şi estetică. Pentru cititorii care îşi caută identitatea într-o lume a speranţelor amânate.”

3.Traducătorul ediției românești a ”Culorilor…” este Mihai Moroiou. Să spun doar pe fugă și cu multă admirație: dl Mihai Moroiu este unul dintre cei mai performanți și mai rafinați traducători pe care îi avem. Din engleză, mai ales, dar nu numai. Cred că peste jumătate dintre titlurile care apar la Baroque Books & Arts îi sunt, pentru edițiile în limba română, datorate în mod decisiv. De asemenea, îi veți găsi numele pe zeci și zeci de traduceri publicate la editura Nemira, în volume apărute dinainte de demararea proiectului Baroque Books & Arts. Așadar, cînd veți întîlni în fața ochilor acest nume, Mihai Moroiu, sau cînd veți îl veți întîlni ”în carne și oase” cum se spune, e musai să asociați (și) cu: rigoare, profesionalism, claritate și distincție, cursă lungă, performanță, traduceri (foarte multe și) admirabile.

foto culori foto punkt 3

Am specificat la începutul acestei cronici faptul că a sta în prejma acestei cărți este echivalent cu a fi plasat într-un decupaj al sărbătorii. Vreau să enunț două – trei care să întărească această idee – care nu este deloc învelită într-o formulare de complezență. Pe de o parte, am ținut în mînă ediția originală a acestui volum – și am putut compara, în talere foarte aproapiate, cu ceea ce avem în românește. Original și originar, avem în ediția publicată în Marea Britanie a acestei cărți o bijuterie – și în materie de concepție grafică, și ca obiect în sine, și ca execuție tipografică. Spre deosebire de ediția primă (cum spune un banc relativ celebru), ediția în limba română a cărții ”Culorile și viața lor secretă” este tot o bijuteri – și în materie de concepție grafică, și ca obiect în sine, și ca execuție tiografică J

A propos de ultimul aspect menționat în fraza anterioară – tiparul acesteaia a fost lucrat la Monitorul Oficial și, fără nici un fel de exagerare, proiectul acesta trebuie să fi fost o mare provocare. Una bifată cu succes – și, în acest sens, vreau să menționez, pe repede înainte, și că, la penultima pagină a cărții veți putea vedea ”monstrul” care a putut tipări așa ceva.

Nu în ultimul rînd, și ca ”element de culoare”, cum s-a spune: ”pentru tipărirea acestui volum, utilizînd Cocoon Offset în locul unor hîrtii nereciclate, impactul asupra mediului a fost redus cu 2.462 kg de deșeuri, 364 kg de dioxid de carbon, 3.640 km parcurși în medie de o mașină, 69.800 litri de apă, 3.922 kwh de energie, 4.000 kg de masă lemnoasă.

20170525_140645

În evantai, pe înalt, cartea arată în felul următor:

foto punkt 5

În vitrină, ea poate fi văzută și așa:

foto punkt 1 foto punkt 3

Așadar, ce avem noi aici?

Culorile și viața lor secretă nu și-a propus să fie o istorie exhaustivă. Ea se împarte în marile familii de culori și am inclus și cîteva – negru, brun și alb – care nu fac parte din spectru, așa cum a fost el definit de Sir Isaac Newton. În cadrul fiecărei familii, am ales nuanțe individuale care se disting prin istoria lor fascinantă, semnificativă sau tulburătoare. Mi-am propus să ofer o formulă undeva între sumar istoric și schiță de caracter pentru cele 75 de nuanțe care mi-au stîrnit cel mai mult curiozitatea. Unele sunt culorile prefarate de artiști, unele sunt vopsele, iar altele se apropie mai degrabă de ideile sau de creațiile socio-culturale. Sper că o să vă placă.”, spune autoarea cărții, Kassia St Clair. Și adaugă imediat, în ideea că acest volum este unul deschis: ”sunt și o mulțime de povești minunate pentru care nu am avut suficient loc, așa că am prevăzut un glosar (sau specimene de culoare) al altor nuanțe interesante  însoțite de propuneri de lecturi suplimentare”.

citat_ Michel Pastoureau citat_Goethe citat_renoir

Înainte de a înșira, ca aperitiv, cîteva ”borne” vizuale pe care acest volum le pune și le adîncește, să mai spun, fără nici o precauție, că avem de-a face cu o carte-eveniment. Sincere felicitări pentru ideea minunată (care îmi închipui că trebuie să fi fost dublată și de un act de curaj semnificativ – fiindcă a scoate așa ceva chiar presupune o investiție!) de a aduce această carte și în limba română, pe piața noastră editorială! Fie ca volumul să se bucure măcar pe jumătate de succesul de public și de piață pe care îl (bine)merită!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *