Înţelesuri

Ştiu că am fost extrem de criticat pentru cartea mea. Oamenii spun că nu este profundă şi că nu aduce nimic nou din punctul de vedere al psihologiei şi al relaţiilor umane. Este adevărat! Domnilor, nu am pretins niciodată că am venit cu idei noi. Bineînţeles că am scris despre lucruri evidente, am prezentat, repetat şi lăudat lucrurile ştiute, pentru că e nevoie să le reamintim oamenilor lucrurile evidente. Cea mai mare nevoie a oamenilor este să ştie cum să se poarte unii cu alţii. Ar trebui să fie ceva natural, dar nu este. Mi s-a spus că sunteţi o audienţă ostilă. Dar pledez „nevinovat”! Ideile pe care le susţin nu sunt ale mele. Le-am împrumutat de la Socrate. Le-am subtilizat de la Chesterfield. Le-am furat de la Isus şi le-am pus într-o carte. Dacă nu vă plac regulile lor, pe ale cui le-aţi prefera? Aş fi bucuros să aflu!

…în felul ăsta răspundea Dale Carnegie, invitat fiind într-un club din New York, criticilor aduse cărţii sale How to Win Friends & Influence People. Cartea a rămas până astăzi o referinţă în domeniul coaching-ului şi un bestseller mondial. Dar cum scria şi autorul, nimic nou!

Absolut nimic! Dar este una din puţinele cărţi care sintetizează perfect elemente de psihologie comportamentală care pot fi utile tuturor. Cât despre criticile pe care Carnegie le aminteşte în răspunsul lui, erau obiective, dar totodată nedrepte: ceva scris şi destinat tuturor înseamnă o altă dimensiune a comunicării.

Dar valul succesului dat de sintetic şi de simplitatea exprimării îi poate trezi pe “specialişti.” Unele jargoane profesionale s-au dezvoltat în aşa măsură încât atunci când articulezi pe înţelesul tuturor poate fi echivalentul auto-marginalizării profesionale. Iar limbajul fals sofisticat, fuga de idei, lipsa de direcţie sunt adesea cel mai bun camuflaj pentru găunoşenie sau ipocrizie.

Dar lucrurile nu stau numai aşa. Sunt şi multe cazuri când cuvintele (sau metaforele) pot destăinui înţelesuri, altfel, bine ascunse de viaţă.

Conferinţa TED susţinută de Stephen Burt, profesor la Harward şi unul dintre cei mai influenţi critici contemporani în domeniul poeziei este o călătorie spre comorile ascunse în cuvinte.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *