Sistemele automate au fost inventate cu scopul evident de e ușura munca omului, mai ales cea în care nu trebuie implicată gândirea. Totul fiind pe bandă, treaba merge simplu și eficient; așa au gândit programatorii, care au considerat că greșelile pot fi doar umane, în timp ce automatismele, cu excepția unei defecțiuni mecanice – nu de programare, acolo e greșeală umană! – funcționează perfect.
Zilele trecute, într-o zi cu soare și temperaturi rezonabile pentru a lua masa pe terasa unui restaurant, m-am întâlnit cu niște prieteni cu care nu mă văzusem de mult. Terasa era acoperită și avea pereți de geam, deci se vedea afară, iar geamurile erau toate deschise până la jumătate, ca și la trenuri, iar în fața lor atârna o perdea albă de plastic, care era complet rulată până la tavan, deci aerul venea din plin.
Fiind la malul lacului, vremea era cam vântoasă și, în ciuda faptului că ne-am schimbat locurile la masă în toate felurile, curentul rece persista. Eu, precaută, aveam cu mine o jachetă, pe care am pus-o pe umeri.
După ce am comandat, am văzut ca la masa de alături, chelnerița a folosit o telecomandă ca să coboare perdeaua. Ce idee bună, mi-am spus, poate scăpăm de vântul cam prea răcoros! Chemăm chelnerița și, amabilă, spune că nu e nicio problemă, aduce telecomanda și pitonează ceva pe ea, dar perdeaua, nu se mișcă. Încearcă din nou, nimic. După câteva încercări nereușite, se duce la un calculator, în spate. Încearcă și acolo, tot nimica. Ne spune că va chema pe cineva. După câteva minute bune apare altă tinerică, apasă, nu merge, iar apasă și…tot așa. Omul în competiție cu automatismele, mi-am spus. Totuși,din fericire, după mai multe încercări, victorie! Perdeaua a coborât până la nivelul unde era geamul coborât și instantaneu vântul a dispărut. Fericire.
Nu se știe cine fusese vinovatul, telecomanda, programatorul care a greșit ceva la fereastra numărul cutare, diferită de celelalte? Mister. Și, dacă nu se află cauza, cum s-o remediezi?
Tot recent am avut și o pățanie la supermarket. Voiam să-mi cumpăr căpșuni. În raft aveau două feluri: căpșuni uriașe în cutioare transparente, importate din State, cu un preț și, alături, altele mititele, mai roșii, mai prietenoase, produse în Ontario, cu alt preț afișat, ceva mai mic. Nu diferența de preț foarte mică a fost criteriul meu de alegere, ci culoarea și faptul că cele din Canada arătau mai naturale decât cele americane. Când să plătesc, scanul arată că prețul era mai scump decât și cel afișat, dar și decât al celor americane. Casierița mă îndemna să le aleg pe cele americane, mai ieftine și mai mari, dar eu, care le simpatizasem pe cele mici și roșii ca acasă, am afirmat cu tărie că prețul afișat la raft era diferit. S-a dus la raft, a verificat, a revenit cu câteva cosulețe de căpșuni – și canadiene și americane – le-a scanat, toate cele candaiene arătau la scan un preț mai mare decât cel afișat. Ce ne facem?
Bineînțeles că se formase deja o coadă considerabilă, dar eu suțineam cu tărie că am fost înșelată de prețul afișat. Au chemat o șefă, s-a dus să verifice, a revenit, mi-a dat dreptate și a învățat-o pe casieră cum să bată prețul afișat (adică să scrie manual prețul, în locul celui automat introdus de scan, ceea ce a durat exact cinci secunde). E drept, mi-a trebuit răbdare și calm, dar am obținut căpșunile mele la prețul afișat. I-am sfătuit să schimbe rapid – manual – prețul de la raft.
După două zile, deja experimentată, am avut la același supermarket o întâmplare oarecum asemănătoare: cumpărasem un buchet de Floarea soarelui – acum în plinătatea formei- ca să-l dăruiesc. L-am oferit și a fost primit cu mare bucurie. Seara, acasă, uitându-mă pe bon, am constatat că m-au încărcat cu prețul din săptămâna precedentă, acum aveau un preț redus. M-am dus, le-am arătat bonul și pliantul cu reduceri, au încercat să se scuze, până la urmă responsabilul magazinului a luat decizia: pot lua un buchet pe gratis din vasul în care erau expuse. Așa s-a rezolvat prolema. Ce bucurie!!!! Și ce simplu pentru casieră să nu mai muncească minute în șir pe sistemul automat pentru creditarea diferenței de bani!
desene de Adelaida Mateescu