„Empowered”/„Puterea de a crede”

Nu cunosc o formulă mai inspirată – anticipativă chiar – pentru insula de speranță explorată, cu un optimism bine temperat, de către oamenii de teatru de pretutindeni, decât „Empowered”/,,Puterea de a crede”. Recunoaștem, în aceste cuvinte, semnul ce a magnetizat, în semantica sa providențială, tematica recentei ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Mai mult de 500 de evenimente care ar fi trebuit să aibă loc în cadrul festivalului din acest an au fost reprogramate pentru ediția din 2021. Nu a fost o experiență obișnuită, într-un timp în care dependența de cultură a publicului pare pusă la grea încercare de confruntarea cu un inamic nevăzut, dar ale cărui efecte s-au dovedit a fi fost devastatoare în lunile ce au trecut.

Mai mult, e un timp în care culturii i se transmit mesaje deconcertante, mai ales dinspre mediul decidenților politici și financiari, ce-i subestimează adesea importanța și locul câștigat la temelia umanității. Contestatarilor de ocazie, celor convinși că într-o perioadă de criză sanitară cultura trebuie să tacă, să se retragă din primul plan al vieții publice, lăsând întreaga arenă cercetătorilor și agenților de pază ai sănătății mondiale, le putem răspunde printr-o celebră interogație a lui Winston Churchill, stupefiat de intenția ministrului său de Finanțe de a tăia cu totul bugetul culturii în timp de război: „Și atunci pentru ce luptăm?!” (https://moldova.europalibera.org/a/blog-emilian-galaicu/28546022.html)

Să nu deznădăjduim totuși, este un an al marilor premiere, iar organizatorii ediției speciale FITS din 2020 au arătat că există și alte formule, alte inspirate reconfigurări, chiar și în condiții extreme. Reorganizată exclusiv pentru mediul digital, în perioada 12-21 iunie 2020, și difuzată pe canalele festivalului (YouTube, Facebook, website), ediția a permis vizionarea a 138 de evenimente în condiții tehnice de foarte bună calitate: teatru, conferințe speciale, dans, operă, spectacole de lectură, bursa de spectacole etc.

Cum iubirii de teatru îi sunt străine termenele, limitele temporale (de cele spațiale nici nu mai vorbim după ce le-a înfruntat cu asupra de măsură), spectatorii insoliți ai mediului virtual au primit cu bucurie surpriza oferită de organizatori: „Festivalul s-a încheiat, festivalul continuă!” Altfel spus, toate spectacolele și evenimentele din cadrul ediției speciale FITS #online vor fi redifuzate, începând din iulie și până în decembrie 2020, în fiecare zi de sâmbătă a săptămânii, exclusiv pe site-ul dedicat: https://www.sibfest.ro/fits-online. Oferim mai jos o selecție a recomandărilor privitoare la spectacolele de teatru, arta ce ne-a prilejuit reflecțiile pe marginea condiției sale actuale, deloc fericite. Invităm spectatorii interesați să descopere – dacă nu au făcut-o deja – și celelalte genuri de evenimente din programul integral al festivalului.

Anul viitor ne vom revedea la Sibiu. FITS 2021 și-a anunțat deja crezul pentru perioada 11-20 iunie 2021, inspirându-ne o nouă „putere”: „Puterea de a visa”. E important să credem în ea.

 

Recomandări – spectacole de teatru

 

Germania

  • Schaubühne Berlin – Trei Surori/Three Sisters, regia Peter Stein
  • Schaubühne Berlin – Profesorul Bernhardi/Professor Bernhardi, regia Thomas Ostermeier
  • Thalia Theatre – Singur în Berlin/Alone in Berlin, regia Luk Perceval

 

Regatul Unit

  • Cheek by Jowl / Pushkin Theatre – Măsură pentru Măsură/Measure for Measure, regia Declan Donnellan

 

Franța

  • Théâtre de la Ville Paris – Victor sau copiii la putere/ Victor, or Power to the Children, regia Emmanuel Demarcy-Mota

 

Japonia

  • Tokyo Metropolitan Theatre – Richard al III-lea/Richard III, regia Silviu Purcărete
  • Matsumoto Performing Arts Center – Omul e om /Man Equals Man, regia Kazuyoshi Kushida
  • Tokyo Metropolitan Theatre – Caractere/The Character, regia Hideki Noda

 

China

  • Centrul Național pentru Artele Spectacolului din China – Visul unei nopți de vară

 

China, Taiwan

  • Contemporary Legend Theatre – Metamorfoza

 

Rusia

  • Maly Drama Theatre – Frați și Surori/Brothers and Sisters, regia Lev Dodin
  • Vakhtangov State Academic Theatre of Russia – Bal mascat/Masqurade, regia Rimas Tuminas
  • Cheek by Jowl / Pushkin Theatre – Măsură pentru Măsură/Measure for Measure, regia Declan Donnellan
  • Theatre of Nations Moscow – Domnișoara Iulia/Miss Julie, regia Thomas Ostermeier

 

Italia

  • Emilia Romagna Teatro Fondazione – Pippo Delbono Company – După Bătălie/After the Battle, regia Pippo Delbono

 

Belgia

  • Jan Lauwers & Needcompany – Poetul orb/The Blind Poet, regia Jan Lauwers

 

România

  • Teatrul Național „Radu Stanca”  Sibiu – Povestea Prințesei deocheate/The Scarlet Princess, regia Silviu Purcărete

 

Polonia

  • Nowy Teatr – Francezii/The French, regia Krzysztof Warlikowski

 

Lituania

  • Meno Fortas Theatre – Paradisul/Paradise (Rojus), regia Eimuntas Nekrošius

 

Danemarca

  • Odin Teatre – Ur-Hamlet, regia Eugenio Barba

 

Photo credit: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *