MUSICA PURITAS DOMINICA (Soave sia il vento)

Una dintre minunile suave rezultate din colaborarea lui Mozart cu Da Ponte poate fi considerată și aria cu titlul de mai sus, din Cosi fan tutte. În fapt un trio în care nevinovatele Fiordiligi și Dorabella se roagă pentru binele iubiților Ferrando și Guglielmo, tineri militari cam tonți, căzuți în plasa misoginului Don Alfonso. Cu ele se roagă și inițiatorul Alfonso. Cu o perfidie tipică bărbatului răzbunător fără motive. Două remarci: Da Ponte, un bărbat iubitor al femeilor într-atât de nemăsurat  încât de la un moment dat se pierde numărul copiilor pe care i-a avut (florali desigur), creează un personaj neîmplinit tocmai în planul eroticii și scârbos până la urmă.

Completarea o face iarăși genial Mozart compunând o adevărată rugăciune demnă de orice mare catedrală, doar că e una bazată pe o minciună neștiută însă de cele două fete rugătoare. Încă o probă că marea muzică poate duce până și minciuna ticluită cu maliție la o rugăciune cu sonorități divine. Totuși, dincolo de sublimul muzical, o învățătură pentru domni: nu încercați anumite limite; pentru doamne: gândiți-vă bine pentru cine vă rugați.

Într-un spectacol de excepție la Glyndbourne, Nicolas Rivenq un Alfonso convingător și cele două excepționale:  Miah Persson (Fiordiligi) și Anke Vondung (Dorabella), cu toții sub bagheta lui Ivàn Fischer.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *