D-ale canadianului

Amenda

De curând, pentru a se reduce numărul de accidente rutiere, s-au instalat camere de luat vederi pentru a-i prinde pe șoferii care folosesc telefoanele mobile în timp ce conduc. Iar dacă un conducător auto este prins, i se trimite acasă o amendă grasă. Nu de mult un șofer a primit o astfel de amendă, dar a făcut o mie de plângeri, și-a angajat chiar și un avocat pentru a-i demonstra nevinovăția. Omul spune că nu avea în mână celularul, ci pur și simplu mânca un „hash brownie” (chifteluță plată de cartofi, parte a micului dejun american) cumpărat la McDonald. A fost și o dezbatere la TV în legătură cu subiectul: merită timpul și banii cheltuiți de șofer pentru a-și dovedi nevinovăția, sau mai bine plătește amenda și gata? Unii spuneau că merită orice efort pentru apărarea adevărului, alții că nu merită atâta zarvă. Animatorul a încercat să mimeze cum ar mânca el telefonul mobil, sau cum ar folosi o chifteluță plata ca telefon. E adevărat că imaginea primită de la aceste camere de luat vederi nu e foarte clară și e și necolorata, așa că nu s-a văzut bine nici litera M roșie de pe punguța de ambalaj, caracteristică lui McDonald, nici culoarea brună a chifteluței al cărei capăt ieșea din ea. Am văzut și eu imaginea, de data asta colorată, tipul ținea în fața lui forma plată dreptunghiulară a „hash brownie”-ului, e drept, asemănătoare unui telefon și vorbea – probabil cu pasajerul din mașină, care nu se vedea. Concluzia – la TV- a fost că cea mai câștigată e compania McDonald, căreia i s-a făcut reclamă pentru produsul respectiv și că, poate, amendatul va primi zilnic, pe gratis și pentru toată viața câte un „hash brownie”.

Lista de bucate

d-ale canadianului 2Câteva restaurante din regiunea Ontario a Canadei au constatat că atunci când oferă consumatorului lista de bucate scrisă de mână în locul celei în format tipărit, vânzările lor cresc. Și, dacă tot s-a făcut constatarea, de ce să nu se discute la TV? S-au găsit unii care au motivat succesul listei scrise de mână cu efectul psihologic al listei asupra clientului, care a văzut în copilărie rețetele bunicii și care îi aduc instantaneu gustul căutat al vremurilor trecute. S-au dat și alte rațiuni, tot legate de marketing: dacă managerul a decis să ofere liste scrise de mână, înseamnă că și la bucătărie sunt tot felul de rețete originale. Desigur, entuziasmul visătorilor dintre privitorii emisiunii, dar și din studio- a fost oarecum diminuat de comentariile unui tinerel, consultant în strategii marketing, care a divulgat faptul că rețetele în chestiune nu sunt scrise de mână, ci că există un program care costă numai vreo doi dolari care imită orice scris de mână la calculator. În plus, a adăugat tinerelul, dacă în bucătăria unui restaurant se prepară, de exemplu, cel mai ordinar pește prăjit, e mult mai bine ca el să fie prezentat ca „pește preparat într-un fin ulei de înaltă clasă”, în loc de „pește prăjit” pur și simplu! Personal, eu m-aș mulțumi și cu formula directă”pește prăjit”, chiar mi s-ar părea mai normal și poate că nu sunt singura! Din păcate, deși tinerelul părea dornic să mai dea idei, timpul emisiunii se terminase. Aviz amatorilor!

Cizmarul

Mai există cizmari? N-au dispărut și ei ca toți cei din breslele de meșteșugari care mai reparau obiecte? Ei bine, n-au dispărut. S-au rărit, găsești doar unul pe o rază de 200 de km, dar mai există. Printr-o minune a sorții, ei au rezistat societății de consum care aruncă obiectele vechi și cumpără altele noi. Fiind deci singura breaslă care mai repară, m-am gândit că un cizmar și-ar putea lărgi domeniul lui de servicii, deci am apelat la cel din apropiere nu numai pentru reparații de pantofi, dar și de genți și, cum se va vedea, și de altele. N-a refuzat, ba chiar a lucrat perfect. În mod logic, deci, am continuat să extind „competențele” lui și la un mic dispozitiv destinat umidificării căilor respiratorii. Ca rezultat, spre marea mea uimire, dar și satisfacție, a făcut o treabă minunată! Ăsta da „om multilateral dezvoltat”, expresia favorită a unui alt cizmar cu preocupări multiple.

Desene de Adelaida Mateescu

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *