9 octombrie, ora 18, MȚR: „Istoria ca fabrica de adevăruri ? ”

„Istoria ca fabrica de adevăruri ? ”  

 De la Cooperativa Gusti la Planeta Gusti  și înapoi.

Lansând o „baterie” de întrebări, MTR vă invită la o dezbatere în jurul romanului  Efectul fluturelui, apărut la Editura Polirom în 2018, o docu-ficțiune țesută în jurul  unui fenomen real nu îndeajuns cunoscut: Echipele Regale studențești, unul dintre epifenomenele Școlii Sociologice de la București, din deceniul 4 al secolului trecut Așa cum, unilateral și insuficient cunoscut, prin omisiunea fenomenului Dimitrie Gusti&discipolii săi, incomplet cunoscut rămâne întreg interbelicul românesc.

Și iată întrebările : ajută ficțiunea la cunoașterea/îmblânzirea, acceptarea realității sau mai mult le încurcă? Sunt prea multe documente pentru a putea reconstitui istoria recentă, așa cum sunt prea puține pentru a o reconstitui pe cea  veche ? Are fiecare epocă adevărul ei ? Este nevoie de filtre colective pentru a clădi o identitate de grup ? Care sunt riscurile acestei construcții ?

Moderatori : Zoltán Rostás – sociolog, și George Onofrei– jurnalist cultural.

Invitați : Theodora-Eliza Văcărescu – sociolog, Odilia Roșianu –jurnalist cultural, Angelo Mitchievici – scriitor, Ionuț Butoi – sociolog, Doina Jela, autoarea cărții.

La sfârșitul dezbaterii, participanții vor putea achiziționa cartea.

Evenimentul va avea loc în ziua de 9 oct. ora 18, la Clubul Țăranului, din strada  Monetăriei.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *