Puii păianjenului se întâlneau cu puii pisicii, în fiecare duminică, după slujba de dimineață, pe-un fir transparent de lămâiță.
Niciodată păianjenul n-a făcut mai multe eforturi pentru a intra în ochiul balerinei ostenite. Puii lui albi, văzându-și părintele, au intrat în ochii semideschiși ai altor balerine și tot așa, cu lentoare, până când scena s-a transformat într-o rețea de pânze străvezii de păianjen. Spectacolul a fost, din motive tehnice, anulat.
Puii păianjenului Greg se întâlneau, în fiecare duminică, după slujba de dimineață, cu gândacul auriu, pe-un fir transparent de lămâiță.
Păianjenul Greg a intrat în ochiul stâng, întredeschis, al balerinei ostenite. Am auzit că-și țese și azi pânza, cu iubire-lentoare, în același loc.
Greg sau păianjenul albastru, cum îi spuneau amicii, se întorcea de la muncă, seara, târziu.
La ora de arte plastice, învățătoarea le-a cerut copiilor să modeleze din plastilină neagră o pânză de păianjen uriaș. Greg a refuzat. Nu avea degete atât de fine încât să țeasă o rețea de fire care să imite, în doar jumătate de oră, realitatea. A doua zi, se zvonea că va fi exmatriculat.
Păianjenul Greg își țese pânza, de vreo doi ani, în același loc. Lângă ochiul stâng, întredeschis, al balerinei ostenite.
Am primit de ziua mea un pachet ambalat în staniol. Înăuntru erau nenumărați pui de păianjen cu cruce. Araneus diadematus, așa le zice. De atunci, toți copiii, între 7 și 15 ani, primesc asemenea cutii, la intervale felurite de timp. Nu se cunoaște expeditorul.
Păianjenul Greg își țese pânza, de vreo doi ani, în același loc, lângă fereastră. Balerina a murit în condiții suspecte.
Toate prosoapele grațios întinse pe balcon ale doamnei Apolodora Sughițescu, vecina mea de la patru, au ca semn distinctiv un păianjen țesut în colțul stâng. Le-a moștenit de la străbunica sa, prea distinsa doamnă, fostă membră de cenaclu literar, Diamantina Apolodora Araneea Sughițescu.
Simona Constantinovici
n. 27.01.1968. A absolvit Facultatea de Filologie din Timişoara în 1990. Rămâne la Catedra de limba română a Universităţii de Vest din Timişoara, unde este actualmente conferenţiar. 1990-1991 – bursieră a Guvernului Francez la Universitatea din Burgundia. Membră a Atelierului literar „Ariergarda” şi a Societăţii Tinerilor Universitari din România. A publicat versuri, romane şi cărţi de specialitate : Casa cu tăceri de toate mărimile (poeme), Timişoara, Editura Augusta, 1996 (premiul de debut în poezie „Gheorghe Pituţ”); 47. îngeri de catifea (poezii), Timişoara, Editura Brumar, 2008; Colecţia de fluturi (roman), Editura Brumar, 2005 (premiul de debut în proză, revista „Mozaic” şi Editura Aius din Craiova); Nepoata lui Dali, Timişoara, Editura Marineasa, 2009; Palimpseste argheziene. Curs de lexicologie aplicată, Timişoara, Editura Politehnica 2005; Spaţiul dintre cuvinte. Polifonii stilistice, Timişoara, Editura Universităţii de Vest, 2006; Sertarele cu ficţiune. Manual de scriere creativă, Editura Bastion, 2008; Dicţionar de termeni arghezieni, I, II, Timişoara, Editura Universităţii de Vest, 2004, 2008; Dicționar de termeni arghezieni, III, Timișoara, Editura Universității de Vest, 2014; L'art du paradoxe dans l'oeuvre de Paul Claudel. Une approche stylistique, Saarbrucken, Editions Universitaires Européennes, 2011. A apărut în diverse antologii: Zona. Prozatori şi poeţi timişoreni din anii ’80 şi ’90, Timişoara, Editura Marineasa, 1997, p. 430-437; Manifest.20.rEvoluţie (antologie, cu 20 desene de Mihai Zgondoiu), Timişoara, Editura Brumar, 2009; La peur (mini-piesă de teatru), în La lettre R. Revue de culture et création, nr. 10: La tolérance entre les limites de l'intolérable, Suceava, Editura Universităţii „Ştefan cel Mare”, 2010; Antologie de poezie. Generaţia 90, cu o prefaţă de Cornel Ungureanu, Timişoara, 2011; Bijuterii din Piața Abundenței. Poeți ai generației '90 din Banat, antologie de Marian Oprea, Timișoara, Editura Brumar, 2011, p. 33-41; Poeți din Banat. Cele mai frumoase poezii, antologie de Marian Oprea, Timișoara, Editura Brumar, 2011, p. 75-81; Curte interioară cu papagali sau cum să pui în palma unui trecător o frunză de platan, în Strada Augustin Pacha. Curți interioare, volum îngrijit de Viorel Marineasa și Daniel Vighi, Timișoara, Brumar, 2011, p. 35-42; Aleea din parc – album de artă, Asociația culturală Ariergarda, Timișoara, Editura Brumar, 2012; Cutia albă (povestire), în Ficțiuni reale, editor Florin Piersic Jr., București, Humanitas, 2013; Reviste de cultură înșirate pe sfoară (povestire), în Cărți, filme, muzici și alte distracții din comunism, volum coordonat de Dan Lungu și Amelia Gheorghiță, Iași, Editura Polirom, 2014, p. 24-29.