Se vorbește foarte mult despre contracararea propagandei rusești în Europa, dar toate declarațiile oficialilor europeni rămân la stadiul de laborator. Mai pe scurt, totul rămâne la masa de lucru! Uniunea Europeană se traduce prin homosexualitate (homosexualii încep să domine Europa), sărăcie (Rusia are probleme economice, dar UE suferă mai mult) și colonizare (vin europenii și vă iau pâmânturile) în propaganda rusească din Republica Moldova.
Cea mai mare găselniță este ideea că UE vrea să schimbe religia din Republica Moldova. Tot auzim că „Ortodoxismul, tradițiile sunt în pericol să fie înlocuite de europeni!”. Această sopârlă din mecanismul propagandei creează o frică inconștientă ce trezește reflexe naționaliste puternice și sensibilități încă necicatrizate. Câțiva basarabeni îmi povesteau că în timpul exploziei Euromaidanului la Kiev aveau deja călătorii programate la rude și prieteni în Ucraina. În multele discuții cu frații ucraineni rămâneau uimiți de faptul că aceștia credeau cu sinceritate că Republica Moldova se află și ea în război. Propaganda creează astfel de pseudo-realități care în timp se impun ca realități de sine stătătoare. Sa nu uităm că Goebbels spunea că Biserica Catolică există de 2.000 de ani deoarece are același mesaj.
Solidaritate și strategie europeană
Ultima sforțare a UE în raport cu propaganda rusească vine de la Andi Cristea, președintele Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova și membru al Comisiei pentru politică externă a Parlamentului European. Potrivit unui comunicat de presă, europarlamentarul român a adresat pe opt septembrie o interpelare în regim de urgență către Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate. Solicitarea acestuia se axează pe planul Comisiei Europene de contracarare a propagandei rusești în statele din vecinătatea estică, începând cu Republica Moldova. Potrivit comunicatului, europarlamentarul a cerut Comisiei Europene să întărească Delegațiile UE din Chișinău, Kiev și Tibilisi, prin angajarea de personal adițional care să aibă prevăzut în fișa postului combaterea campaniilor de dezinformare ale Federației Ruse. „Uniunea Europeană are datoria să consolideze vizibilitatea acțiunilor sale pentru a arăta clar sprijinul și angajamentul său față de țările partenere. Sunt necesare eforturi în materie de comunicare strategică în vecinătatea estică, iar o strategie de comunicare cuprinzătoare, eficientă și sistematică presupune inclusiv personal adițional angajat în cadrul Delegațiilor UE în țările din est care au semnat Acorduri de Asociere cu Uniunea Europeana. Propaganda anti-europeană se combate pe teren, nu doar de la Bruxelles”, a declarat Cristea.
Într-adevăr, propaganda se combate pe teren, nu în laborator, dar ce ne facem când propaganda are deja un teren fix cu rădăcini stabile? Ce va face UE în țările din est care au semnat Acorduri de Asociere? Ce va face România pentru Republica Moldova?
Până să răspundem la aceste întrebări ar fi bine să citim o parte din legea americană, adoptată la sfârșitul lui 2014 de către Congresul SUA, care se referă la impunerea de sancţiuni Federaţiei Ruse și oferirea de asistenţă suplimentară Ucrainei.
”SEC. 8. EXTINDEREA AUDIOVIZUALULUI ÎN ŢĂRILE DIN FOSTA UNIUNE SOVIETICĂ
(a) în general – nu mai târziu de 90 de zile de la data de adoptare a acestei legi, preşedintele Consiliului Audiovizualului a Guvernatorilor va prezenta Congresului un plan, inclusiv o estimare de cost pentru promovarea/dezvoltarea substanțială și imediată și menținerea până la sfârșitul anului fiscal 2017 a cantității de difuzare a informațiilor în limba rusă, în ţările din fosta Uniune Sovietică, finanţată de Statele Unite pentru a contracara propaganda Federaţiei Ruse.
(b) prioritizarea difuzării în Ucraina, Georgia şi Moldova – planul cerut de subsecţiunea (a) trebuie să prioritizeze difuzarea în Ucraina, Georgia şi Moldova a emisiunii Vocea Americii şi Radio Free Europe/Radio Liberty.
(c) Priorități suplimentare – în elaborarea planului cerut de Subsecţiunea (a), preşedintele va avea în vedere
(1) crestere pe termen scurt în difuzarea limbii ruse pentru ţările din fosta Uniune Sovietică (altele decât ţările specificate în subsecţiunea (b)), inclusiv Letonia, Lituania şi Estonia;
(2) creşte în difuzarea de programe în alte limbi, inclusiv limbile ucraineană și limba română.
(d) Difuzarea Definită – în această secțiune, termenul „audiovizualul”, înseamnă difuzarea de conţinut media prin intermediul radio, televiziune și platforme bazate pe Internet, printre alte platforme.
(e) Autorizarea alocării de fonduri
(1) în general – Este autorizată pentru a fi alocată Consiliului Audiovizualului a Guvernatorilor suma de 10.000.000 $ pentru a desfăşura activităţi în cadrul aceastei secţiuni pentru fiecare an fiscal din 2016 până în 2018”