Secretarul Amnesty International, ȋn vizită la Kremlin
Salil Shetty, secretarul general al Amnesty International, va vizita Moscova la 10 septembrie 2014. Vizita vine pe fondul unor dovezi cu privire la rolul Rusiei în conflictul din Ucraina. Mesajul său catre autoritățile ruse este unul urgent și imperativ, anume acela de a practica, asigura și de a promova respectul pentru drepturile omului atât în interiorul cât și în afara frontierelor celor două state, conform angajamentelor internaționale. Shetty vrea să denunțe intensificarea atacurilor împotriva societății civile independente din Rusia. El va îndemna autoritățile să oprească hărțuirea organizațiilor independente ale societății civile, sa renunțe la intimidarea si cenzurarea vocilor libere independente în mass-media și online, sa pună capăt represaliilor la adresa ziariștilor și activiștilor societății civile care critică rolul Rusiei în ostilitățile din Ucraina. Ultimele puncte de pe agenda lui Shetty rezonează cu indemnul adresat autoritatilor moscovite de a respecta dreptul la întrunire pașnică punând capat arestărilor și urmăririi penale a protestatarilor pașnici Nu ȋn ultimul rand, Rusia este somată sa abroge legislația homofobă promovată in ultimii ani de ultranaționalistii putinieni.
Legea “agenților straini,”aducătoare de vremuri rele”
La doar două luni dupa ce a recâștigat președinția, în iulie 2012, Vladimir Putin a semnat o lege generând modificări la unele acte legislative ale Federației Ruse privind reglementarea activităților organizațiilor necomerciale. Lor le-a fost atribuită dintr-o dată funcția si eticheta de „agenți străini,” un termen amintind de vigilenta epocii staliniste. Legea cere tuturor organizațiilor civice să se înscrie în registrul organizațiilor necomerciale (menținut de către Ministerul Justiției) înainte de primirea de fonduri din orice surse externe, dacă acestea au ca platformă activitați cu miză politică. Astfel de organizații sunt numite „organizații care ȋndeplinesc funcțiile unui agent străin.” Consecințele nu s-au lăsat așteptate. Homofobia regimului Putin pare a fi răsplatită cu un prim verdict, țintit spre acele asociații ce nu ii convin președintelui: la 27 noiembrie 2013, un tribunal a decis că Centrul pentru Politici Sociale si Studii de Gen (CSPGs), care, printre altele, a inițiat proiecte de cercetare privind situația si drepturile comunitatilor gay din Rusia, trebuie să se înregistreze ca „agent străin,” denunțând nu numai proveniența fondurilor, dar ș obiectul de activitate al acestui Centru ca străin de cultura si mentalitățile ruse. Mai mult decât atât, în aprilie 2014, Curtea Constituțională a constatat că etichetarea organizatiilor neguvernamentale ca „agenți străini” prin lege nu contravine Constituției Rusiei și că regula atribuirii are ca justificare prezența unor „interese publice importante.”
Codul de procedură civilă rus conferă procuraturii puterea de a intenta procese civile „…în apărarea drepturilor, libertăților și intereselor legitime ale cetățenilor, publicului larg sau in apărarea intereselor Federației Ruse și entităților municipale.” Recent, procurorii au început să folosească această prevedere împotriva ONG-urilor, în scopul de a le forța se înregistreze ca „agenți străini.” Ori de câte ori procurorii câștiga aceste procese în instanța de judecată, grupurile luate in vizorul legii sunt obligate să se înregistreze ca ȋnscrie ca atare în termen de două săptămâni de la decizia instanței. La începutul lunii martie 2013, guvernul rus a lansat o campanie amplă de inspecții spre mii de organizații neguvernamentale pentru a identifica grupurile de advocacy -și ȋn special pe cele ostile noii politici dure ale Kremlinului, forțând selectiv înregistrarea ca „agenți străini”. De la debutul campaniei de intimidare, birouri diferite ale Procuraturii și ale Ministerului Justiției au depus nouă cazuri administrative împotriva ONG-urilor, cu o suplimentare de cinci cazuri împotriva liderilor ONG-urilor, pentru refuzul sau omisiunea de a se ȋnscrie sub titulatura de operatori si promotori ai unor fonduri și interese străine de cele ale mamei-Rusii.
Uneori, democrația câstigă
Îmbucurator totuși pentru situația democrației in Rusia este că procurorii au pierdut nouă din paisprezece cazuri în instanțele de judecată. Notabile sunt procesele intentate Centrului Regional pentru Drepturile Omului Perm, Centrului de Analiză Civică, Camerei Civice Perm, Festivalului Side by Side LGBT Film și directorului acestuia, Grupului Coming Out (un grup LGBT) și directorului său, sau Centrului si Directorului Memorialului Anti-discriminare Procurorii au câștigat ȋnsa procesul împotriva Centrului Kostroma pentru Susținerea Inițiativelor Publice, ȋntr-un atac strategic direcționat numai contra acelor organizații care au tradiție și autoritate in monitorizarea libertăților civice ȋn Rusia.
Că lui Vladimir Putin nu ȋi convin monitorii vieții democratice din Rusia nu mai este un secret pentru nimeni: ȋngrijorator ȋnsa este ca Ministerul Justiției a depus dosare administrative împotriva Asociației „Golos,” un grup de monitorizare a alegerilor, câstigând aproape instantaneu în instanțele de judecată. În plus, procurorii au intentat procese de drept civil împotriva a cinci ONG-uri regionale: Femeile de pe Don în Novocherkassk, Centrul pentru Politici Sociale și Studii de Gen din Saratov, Organizația LGBT „Coming out” , Centrul Anti-discriminare (ADC) Memorial din Sankt-Petersburg și Mișcarea Umanistă Tineret în Murmansk. Împotriva ADC Memorial și organizare LGBT „Coming out,” capetele de atac au fost aproape identice cu acuzele împotriva grupurilor ȋn care procurorii au pierdut – ceea ce expune stereotipiile falsei logici a denunțului. ADC Memorial și Centrul pentru Politici Sociale și Studii de Gen au pierdut ȋn recurs. Hotărârile împotriva lor au intrat în vigoare la 8 aprilie și, respectiv, 18 februarie. Regretabil, in aprilie, ADC Memorial a fost închis. “Femeile de pe Don” au pierdut procesul la judecatoria locală. Semnificativ, Ministerul Justiției a ordonat celor două ONG-uri împotriva cărora au fost depuse dosare administrative (ambele grupuri Golos) să își suspende activitatea timp de mai multe luni. Drept răspuns, cel puțin patru grupuri (Asociația Golos, Centrul Kostroma pentru Susținerea Inițiativelor Publice, cot la cot LGBT Film Festival și Centrul anti-discriminare Memorial), au inițiat acțiuni pe cont propriu de a-și lichida operațiunile, în scopul de a evita alte acțiuni represive în justiție. Trebuie observat că ȋn multe cazuri, tehnicile de intimidare ale regimului Putin 2 functioneaza mai rapid decat justiția, determinând ȋnchiderea organizațiilor democratice sau perturbând activitatile lor statutare.
Human Rights Watch previne asupra proporțiilor campaniei de intimidare
Procurorii au depus, de asemenea, cel puțin 13 cazuri administrative împotriva unor ONG-uri pentru refuzul de a furniza documente în timpul campaniei de inspecție și au pierdut patru dintre ele. Cel puțin 11 ONG-uri au intentat in ultimele 12 luni procese impotriva anunțurilor procurorilor ce dispuneau înregistrarea “în numele legii” ca „agenți străini,” iar până la sfârșitul lunii decembrie 2013, cel puțin cinci grupuri civice au castigat. Human Rights Watch este, de asemenea, informat despre cel puțin șase ONG-uri din diferite regiuni ale Rusiei care au reușit să obțină anulări ale avertismentelor procurorilor în instanțele de judecată. Treisprezece asociații neguvernamentale au depus în comun o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a contesta legea „agenților străini”.Cererea este ȋn prezent ȋn curs de analiză, dar verdictul instanței europene pare unul previzibil ȋn favoarea reclamanților. Istoria derapajului antidemocratic recent din Federația Rusă nu se va termina, din păcate, aici: ȋnlesnind procedurile discreționare, pe 23 mai Duma de Stat a adoptat noi amendamente care să permită Ministerului Justiției de a înscrie alte grupuri independente ca „agenți străini” fără consimțământul acestora. Pe 28 mai, Consiliul Federației a aprobat amendamentele, trimițând modificarile presedintelui. La 4 iunie 2014, președintele Putin a semnat modificările în lege, deschizând, de jure, drumul spre autoritarism. La 9 iunie, Ministerul Justiției a înregistrat următoarele cinci asociații ca „agenți străini” (numele lor se regaseste deja in alte paragrafe ale aceluiasi info): Asociația Golos din Moscova, Centrul regional Golos, Centrul pentru Politici Sociale si Studii de Gen din Saratov, Femeile de pe Don din Novocherkask și Centrul Kostroma pentru Susținerea Inițiativelor Publice, dând tonul celei mai inedite vânatori de vrăjitoare din practica judiciară a Rusiei contemporane.
Curtea Constituțională a Rusiei dă undă verde represiunii
În august, ombudsmanul Rusiei, Vladimir Lukin, a formulat un recurs la Curtea Constituțională în numele liderilor a patru organizații contra avertismentelor provocatoare de la parchetele de a înregistra asociații necomerciale ca „agenti straini”, precum și pentru anularea amenzilor emise acelor grupuri urmand refuzul de a se înscrie voluntar ca atare. Cel mai ȋngrijorator episod al acestei dispute este că la 08 aprilie 2014 Curtea Constituțională a admis totuși legea „agenților străini” ca legitim aplicabilă ONG-urilor si asociațiilor civice de cele mai diverse coloraturi si preocupări, deschizând astfel ireversibil drumul reprimării activismului cetătenesc in Rusia. O abominație a principiilor de drept primeste astfel statutul de avorton legitim al noii ere, generand o primă salvă de tun a ideologiei novo-ruse ridicată azi la rangul de politică națională. Insensibilă la lecția istoriei si explicit tributară noii retorici putiniene, cea mai ȋnalta instanță a Rusiei a afirmat că nu au existat motive legale sau constituționale pentru a se afirma că nou folositul termen „agent străin” a avut conotațiile negative din perioada sovietică și că, utilizarea sa „nu este destinata persecutiei sau discreditarii” de grupuri. Instanța a constatat că denumirea „agent străin”, a fost oficializată si utilizată “în interesul public și interesul suveranității de stat.”
La fel de alarmant pentru observatorii politici internaționali este faptul că alte legi punitive au fost adoptate de la revenirea lui Putin la Kremlin, ȋn confirmarea ipotezei ca leaderul Rusiei este de mult pregătit pentru un rol autocratic. În iunie 2012, amenzile existente pentru încălcarea regulilor privind participarea la și organizarea de proteste publice pentru persoane fizice și organizații au fost ridicate de 150 de ori si respectiv de 300 de ori. În iulie 2012, defăimarea a fost reintrodusa ca o infracțiune penală în Rusia, ȋn contextul careia se prevăd amenzi de până la două milioane de ruble (aproximativ 61.000 dolari) pentru producerea de declarații publice defăimătoare”. De asemenea, în iulie 2012, modificările aduse la Legea cu privire la „Protectia informației tehnologiilor informaționale și de informare” au avut ca efect imediat intensificarea cenzurii pe Internet, restrângând libertatea de exprimare a cetățeanului. La 23 octombrie 2012, a fost adoptată Legea cu privire la modificările la Codul Penal, care extinde definiția de trădare, pană acolo că, prin ambiguitațile pe care le permite, lasă guvernului posibilitatea de a identifica orice critic al noilor politici putiniene cu un trădător de țară. Ecce homo!
Surse: rapoarte si articole Amnesty International si Human Rights Watch:
http://www.amnesty.org/en/for-media/press-releases/russian-ngo-branded-foreign-agent-after-reporting-russian-military-action-u
http://www.hrw.org/news/2014/08/29/russia-foreign-agents-law-hits-hundreds-ngos-updated-august-29-2014
Mai puteţi citi:
- Hannah Arendt, „Originile totalitarismului”, „Antisemitismul ca ultragiu la adresa bunului…
- Hannah Arendt, „Originile totalitarismului”, „Ideologie şi teroare: o nouă formă…
- Hannah Arendt, „Originile totalitarismului”, „Perplexităţile Drepturilor Omului”
- Hannah Arendt, „Originile totalitarismului”, „O societate fără clase”