Seducătoare!

Ce neobișnuită și seducătoare formulă de a scrie și de înțelege istoria! Și anume, ceea ce avem odată cu această carte: ” Cartea curajului și a candorii. Ce afli despre viață din îndrăznelile bunicului Radu și din caietul secret al bunicii Ana” – de Ana Iorga și Filip Lucian Iorga. ”Aceasta este povestea lui Radu C. Mihail , cavaler al Ordinului Mihai Viteazul, militar neănfricat ăe frontul celui de-al Doilea Război Mondial și viitorul colonel a cărui insolență i-a înfuriat teribil pe comuniști și a frumoasei Ana Vasilescu, educatoare în perioada interbelică, Miss Ciuc în 1930 și, din câte se știe și avem îndreptățirea să credem, râvnitoare să devină o bună mamă de familie”, ni se spune în cuvântul de deschidere al cărții. Să menționăm – și să admirăm, totodată – și vasele tematice din care este compusă această bijuterie de carte. Așadar, materialele – cel epic, cel arhivistic, nu în ultimul rând, cel afectiv – sunt grupate în următoarele secțiuni: timpul bunei rânduieli; timpul străduinței; timpul strălucirii; timpul iubirii; timpul candorii; timpul curajului; timpul supraviețuirii; timpul stăruinței.

O anexă închide – încă o dată: seducător; dar și de-a dreptul gustos (veți vedea imediat de ce!) – o mare poveste de micro – istorie care dă seama, foarte convingător și pe mai multe paliere, despre Marea Istorie: caietul Anei Vasilescu de la cursul de gospodărie al profesoarei Maria Urzică, o antologie a câtorva zeci de feluri de mâncare a cărei lectură sporește, o dată în plus, pofta de a lectura această carte.  ”Cartea aceasta este o lucrare de nonficțiune pe care am scris-o cu gândul la bunicii noștri și cu plăcerea nebună cu care mănânci dulceață adevărată de vișine. Pe pâine cu unt. E prea reală ca să fie o poveste, dar vă îndemnăm să o citiți ca pe o poveste”, ne (mai) spun & ne (mai) îndeamnă autoarea și autorul cărții.

Nu în ultimul rând și cu certitudine:  aceasta este una dintre cele mai frumoase cărți compuse (cărți – obiect, cărți-instalație cu blazon; nota bene: volumul reproduce, în condiții grafice excepționale și zeci de fotografii de epocă sau documente originale!) apărute la noi în ultimii ani.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *