Zei. Plural

”Hexagon. Cartea de călătorie” – de la Polirom – e o comoară de colecție. Ea include, top, proză de călătorie și, pe orizontala portofoliului deja consistent în anii mulți adunați de când e în piață, combină admirabil cărți clasice cu lucrări (foarte) recente ale unora dintre cei mai de succes travelologi din lume.

Numele lui Radu Polizu nu e dintre cele mai cunoscute de la noi, pentru ceea ce înseamnă câmpul cultural autohton. Să spunem, deci: că a plecat în 1987 din România în SUA; că a avut acolo o carieră respectabilă în televiziune – a dezvoltat compania FlyingMonk, specializată în inginerie de media şi producţie de documentare culturale. A mers – și a filmat, în calitate de călător atent și independent – în peste 80 de țări, cu focus pe tradițiile și cultura locurilor în care a ajuns. E autor de filme documentare și, de asemenea, deține un blog – www.flyingmonk.com – unde publică eseuri de călătorie. Avea, până de curând, două cărți apărute (mai întâi în engleză, apoi și) în românește: ”Cartea poveștilor uitate” și ”Între Ceaușescu și Fidel”.

Recentissim, mai precis în vara acestui an, la Polirom, i-a apărut o a treia în limba țării sale natale (repetând schema de până acum: cartea a apărut în 2022 în limba engleză): Printre zeii goi. India, între extaz și miracol. O carte despre care autorul ei spune, într-o formulă care poate sta, lejer, și drept statement: ”Am vrut să scriu despre India pe care o iubesc, menționând mai puțin bijuteriile sale arhitecturale sau destinațiile turistice promovate în pliante și concentrându‑mă pe perspectiva călătorului care nu‑și poate reține uimirea în timp ce descoperă această țară minunată”. În alte cuvinte: relatările lui Radu Polizu (sur)prind o Indie care joacă, social și spiritual, pe numeroase registre, în care tradiția (mai bine spus, tradițiile) modelează major prezentul (și, deci, viitorul); e o Indie pe care o simte pas cu pas ca pe o prezență atât de pregnantă încât ”în ciuda tuturor eforturilor mele de a descrie o țară fascinantă, cuvintele păreau incapabile să zugrăvească enegia spectaculoasă și explozia fenomenală de culori și credințe pe care India le oferă, eclipsând adesea chiar și cea mai cuprinzitoare listă de bijuterii arhitecturale”.E o relatare fascinată și foarte interesantă, în care totul este scris așa: alert, atent, limpede, cu ochii larg deschiși și, mai mult decât atât, cu ochiul sufletului mereu la pândă bună!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *