Expoziția Efectul Picasso rămâne la MARe/Muzeul de Artă Recentă până pe 22 ianuarie 2024

MARe/Muzeul de Artă Recentă București prezintă una dintre cele mai originale și importante expoziții la nivel mondial, dedicate lui Pablo Picasso, înscrisă în seria de 42 de evenimente care aniversează 50 de ani de la dispariția fizică a artistului spaniol.


”Efectul Picasso” și-a deschis porțile pe 27 septembrie 2023 și a avut un mare impact asupra publicului. Inițial programată până pe 8 ianuarie 2024, expoziția a fost prelungită în mod excepțional, cu concursul autorităților franceze, și va putea fi văzută până pe 22 ianuarie 2024, în Bulevardul Primăverii 15. 
Biletele sunt puse în vânzare și pot fi achiziționate de pe site-ul mare.ro.

Vino sa vezi 46 de lucrări (picturi, desene, gravuri) din colecția de artist a lui Pablo Picasso prezentate în oglindă cu 65 de lucrări  semnate de 37 de artiști români contemporani influențați de opera celei mai importante figuri a artei moderne.

Artiștii români expuși: Corneliu Baba, Horia Bernea, Ștefan Bertalan, Mircea Cantor, Eva Cerbu, Vali Chincișan, Darie Dup, Aniela Firon, Marin Gherasim, Ion Grigorescu, Vasile Gorduz, Dumitru Gorzo, Hortensia Mi Kafchin, Kádár Tibor, Kero Zen, Irlo, Victor Man, Tincuța Marin, M.H. Maxy, Florin Mitroi, Valeriu Mladin, Dragoș Morărescu, Nagy Albert, Mihai Olos, Ion Pacea, Radu Pandele, Neculai Păduraru, Pisica Pătrată, Constantin Piliuță, Silvia Radu, Alexandru Rădvan, Alma Redlinger, Wanda Sachelarie-Vladimirescu, Donald Simionoiu, Alexandru Țipoia, Vladimir Zamfirescu, Marian Zidaru.

Expoziția este însoțită de un impresionant catalog, un volum bilingv (Efectul Picasso. Influența lui Picasso asupra artei românești din anii ’60 pînă la ora actuală / © MARe & Vellant, septembrie 2023.) în care sunt reproduse lucrările (peste 100 de ilustrații de mari dimensiuni), analizate în două texte introductive, semnate de istorici de artă români și francezi, precum și un chestionar Efectul Picasso: „Care este efectul lui Picasso asupra creației și vieții proprii?”, destinat artiștilor români.

Îmi amintesc vag primele contacte cu arta domnului Pablo, dar parcă sunt cu dânsul dintotdeauna. Curajul de a fi așa nebun și antistil cred că seamănă cu fenomenul graffiti și îmi plăcea și nebunia de fashion și style al îmbrăcăminții. Mi-amintesc că am preluat bluzele în dungi alb-negru prin a VII-a.  Zicea fain că cel mai greu a fost să reînvețe să deseneze ca un copil. N-ai cum să uiți așa maximă. Mersi înc-o dată. IRLO

                                                                           

Pe durata expoziției, MARe/Muzeul de Artă Recentă susține o serie de cursuri pentru copii, în cadrul programului său consacrat, MARe de Mic, calibrate la temele, subiectele, tehnicile, imaginile și experiențele provocate de expoziția Efectul Picasso.


De asemenea, pe 5 ianuarie 2024, Muzeul de Artă Recentă va organiza un simpozion internațional dedicat lui Picasso și influenței sale asupra artei (est) europene după cel de-al doilea război mondial. Vor participa istorici de artă din România, Franța, Germania, Polonia și Cehia.

„Efectul Picasso prezintă ecoul operei și personalității lui Picasso asupra artei românești din anii 1960 până în prezent, prin lucrări realizate de 37 de artiști contemporani.
Ideea nu a fost de a realiza un echilibru, ci de a oferi un sens (artistic, istoric, politic) prin inserția unor artiști români. Privirile lor asupra lui Picasso sunt bogate și diverse. De la imitarea opțiunilor stilistice și iconografice inspirate de Picasso (în special de cubismul său timpuriu), la subminarea nuanțelor politice ale apartenenței sale comuniste și chiar la batjocorirea lui Picasso sau reinterpretarea operelor și a figurii sale într-o direcție cu totul spirituală, un întreg tărâm al materiei picassiene se deschide prin contribuțiile artiștilor români. Aportul lor este frecvent critic și extrem de creativ: pe lângă picturile și desenele artiștilor români, sunt prezente sculpturi, instalații, ceramică, fotografie, artă murală. 

Astfel, expoziția se transformă într-o trăire autentică și densă a unei călătorii istorice prin cei peste 50 de ani de interferență fructuoasă a lui Picasso cu lumea artei românești.”
Erwin Kessler, directorul Muzeului de Artă Recentă București și curatorul expoziției. 


„Efectul Picasso” este una dintre cele mai impresionante expoziții din Europa de Est și cu siguranță cea mai importantă din România – care se numără printre cele 8 țări participante în programul Célébration Picasso: 1973-2023.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *