10.000

”Din estimarile mele cred ca vorbim despre 10.000 de elevi recrutati. Vorbim despre o mutilare timpurie si definitiva pentru ca multi dintre acestia vor ajunge colaboratori de seama ai sistemului si toti sunt marcati de acest inceput. Am vazut multe dosare in care elevii recrutati au incercat sa scape mai apoi din mrejele sistemului, eschivandu-se in toate felurile, chiar deconspirandu-se. Dar ceea ce pot sa spun este ca numarul celor care au vrut sa scape, si poate au reusit, e mult mai mic decat numarul celor care au ramas in sistem”

&

„Au fost recrutati elevi de la clasa a IX-a pana la XII-a, dar erau si exceptii de recrutare a unor elevi de clasa a VII-a sau a VIII-a. De regula erau elevi buni la invatatura, proveneau din medii mai sarace, presupunandu-se ca aveau ambitii mai mari de a evolua pe scara sociala. Elevii care urmau sa fie recrutati erau chemati fie in biroul directorului scolii, fie in alt loc, intr-un mediu sigur, si li se livrau scenarii in care tara este in pericol, trebuie sa isi serveasca tara, sunt dusmani in jurul lor si care nu poti fi anihilati decat daca ei vor livra informatii, era o datorie fata de tara. Si livrau informatii. Intrebarile erau legate de cine asculta Europa Libera sau Vocea Americii, emisiunea muzicala Metronom realizata de Cornel Chiriac, cine ce carti ce citeste, cine vorbeste despre o posibila fuga in Occident, cine spune bancuri, cine vorbeste impotriva lui Ceausescu, despre colegii de clasa, despre parintii acestora. Imaginati-va ca acesti elevi nu aveau discernamant, erau minori, si intrau in rutina asta, ajungeau apoi la facultate, sau mergeau la in campul muncii”

 

Afirmațiile de mai sus au fost făcute de doamna Germaina NAGÂȚ în cadrul unei video-conferințe din cadrul seriei tematice moderată de Mircea Mihăieș și organizată în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara.

O relatare mai amplă despre această conferință, AICI!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *