În Franța există mai multe « Route des Crêtes », ceea ce înseamnă drum de creastă. Chiar în Provence există două, una pe lîngă Les Gorges du Verdon, iar alta aici, legînd Ciotat-ul de Cassis. E un traseu șerpuitor, aproape în « buza falezelor », cele mai înalte din Europa, aproximativ 400 de metri (Cap Canaille). Am făcut drumul de multe ori, pentru mine e un « must » care trebuie împărtășit cu prietenii care mă vizitează. Sînt cîteva parcări amenajate de-a lungul drumului, poți opri în mai multe locuri pentru că priveliștea merită, o vedere care-ți taie respirația. Mediterana se întinde pînă la orizont, ambarcațiunile îți par miniaturi, văzute de acolo, iar cînd e senin parcă bănuiești, dincolo, țărmul Africii de Nord.

Fanii lui Louis de Funes își amintesc, poate, scena din Sur un arbre perché (nu mai știu cu ce titlu a rulat în România), unde mașina condusă de personajul jucat de actor cade și se agață de un pin crescut, parcă, direct din stîncă. Da, scena s-a filmat aici, pe drumul de creastă dintre La Ciotat și Cassis…
Ca să ajungi pe Route des Crêtes e nevoie, totuși, să ai noroc și să nu sufle Mistralul, caz în care drumul e închis circulației…
Ioan T. Morar
(n. 13 aprilie 1956, Seitin, judetul Arad) a absolvit, ca sef de promotie, in 1981, Facultatea de Filologie a Universitatii din Timisoara, sectia romana-franceza. In perioada 1981-1986 a fost profesor de limba si literatura romana la Liceul Industrial „Textila” din Lugoj. Din 1987 devine redactor al revistelor Viata studenteasca si Amfiteatru. Dupa 1989 lucreaza la Cuvintul si Alianta Civica. Intre 1990 si 1991 este redactor-sef la „Varietati”, TVR, de unde pleaca prin demisie. Este membru fondator al Academiei Catavencu. Din toamna anului 2004 pina in 2009 este si senior editor la Cotidianul. A realizat mai multe emisiuni de televiziune, activind, pina in 1996, in grupul Divertis. In 2010 a fost numit consul general la Marsilia, functie din care a fost schimbat in 2012. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. A publicat volumele de versuri: Vara indiana (Albatros, Bucuresti, 1984; volum distins cu premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor), Fumul si spada (Cartea Romaneasca, Bucuresti, 1989), Sovaiala (Brumar, Timisoara, 2000; volum distins cu premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor), Nerusinarea (Brumar, Timisoara, 2003) si Paloarea (Brumar, Timisoara, 2010). Poeziile sale au fost traduse in engleza, franceza, polona, spaniola si maghiara, in antologii si reviste culturale. La Editura Polirom a publicat Negru şi Roşu (2013), Lindenfeld(ed. I, 2005; ed. a II-a, 2006; ed. a III-a, 2013; roman distins cu Premiul National de Proza al Ziarului de Iasi) si Cartea de la capatul lumii. Noua Caledonie: la un pas de Paradis (2007); ”Sărbătoarea corturilor” (2016), ”Șapte ani în Provence” (2018)