„Vizuina de aur” sau rolul imaginatiei

„Vizuina de aur”, romanul de debut al distinsului profesor universitar Catalin Partenie, recent aparut la editura Polirom,. reconstituie cu talent perioada de sfirsit a dictaturii ceausiste, perioada filtrata prin perceptia adolescentului Fane, elev in ultima clasa de liceu.

Ceea ce frapeaza pe cititorul acestei carti sunt dezinvoltura spiritului, energia creatoare si sveltetea inca nealterata a gindirii libere care ii animau pe tinerii acelui timp si ii ajutau sa evadeze din cenusiul claustrant.

Fane viseaza sa devina chitarist si sa cinte impreuna cu prietenul sau, Paul, student la Filosofie, impatimit baterist, mare iubitor de muzica rock. Cenzura aplicata repertoriului pe care Paul, alaturi de formatia sa, il interpreteaza ,, pare” sa aiba initial efecte negative asupra tinarului, concediat de seful restaurantului Pestera.

Desemnat ca paznic al unei cladiri dezafectate, depozitara unor decoruri de teatru inutilizabile, Paul are ideea de a face din acel desert o „vizuina de aur” unde isi aduce discurile de muzica rock si unde incepe sa cinte impreuna cu Fane. Spatiul dedicat muzicii este in acelasi timp un loc al initierii. Aici, Paul il invata pe elev nu doar sa-si utilizeze imaginatia pentru a iesi din cusca sinistra a constringerilor, ci si sa-si cultive aptitudinile in vederea crearii unei „muzici fara sfirsit”. Astfel decorurile de carton, metafore ale cliseelor si lozincilor ceausiste, sunt deturnate de cei doi pentru a deveni „comoditati” ale unui fel liber de a fi. Oksana e prezenta feminina care vine sa dea culoare si caldura acestui spatiu, transformindu-l provizoriu intr-un „acasa”.
Naratorul isi indreapta deopotriva atentia si asupra familiilor din care provin cei trei prieteni spre a realiza o fresca mai ampla a vietilor mutilate de compromisuri.

Fuga lui Paul in Occident, urmarile acesteia asupra familiei sale precum si precipitarea evenimentelor din 1989, sunt redate alert, cu un dramatism pe muchia tragic-comicului.

Romamul lui Catalin Partenie se dovedeste a fi interesant si din punctul de vedere al istoriei noastre recente, acoperind un interval simptomatic pentru ceea ce am trait cu totii atunci. Cartea ofera, totodata, si o lectie de viata si de supravietuire cu ajutorul imaginatiei si artei.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *