Tensiune, încordare, ură, incertitudine, speranță … Evenimentele evoluau foarte repede în Europa și speram ca extraordinarele schimbari să ajunga și la noi în țară. A început la Timișoara… Urmăream cu atenție la Europa Liberă, conștient însă că dictatorul nu va abandona puterea fără să curgă sânge… Totul se precipita la discursul huiduit de la București. Am huiduit și noi în casaă… Atunci am înțeles că e sfârșitul… Nu știam prea bine ce se întâmpla la București … noaptea am văzut pe geam cum cei de la partid scot cutii pline cu dosare pe care le încărcau în mașini Aro… Apoi declararea stării de urgență a doua zi… ne-am refugiat la niște vecini din cauza riscului ca tatal meu să fie arestat și executat (ordinul exista într-adevar, a fost publicat dupa Revoluție)…
Și, în sfârșit, Dinescu la televizor… țipete de bucurie… Am fugit la sediul partidului cu doi prieteni, am spart, am călcat în picioare portrete și am furat ness și portocale de la magazinul activiștilor… Aveam 20 de ani…
Bogdan Călinescu
s-a nascut in 1969 la Iasi. In 1991 a plecat la studii in Franta unde a absolvit Institutul de Ştiinţe Politice din Paris. A lucrat in diferite intreprinderi si Organizatii private de cercetare economica si politica.
Intre 1997 si 2007 a fost presedintele Institutului francez de politici publice (IFRAP) unde a lansat revista Société Civile.
Actualmente este director al Institutului de Cercetari Economice şi Fiscale (IREF) din Paris şi presedinte-fondator al asociatiei Entrepreneur Junior.
Intre 2006 si 2010, a fost profesor invitat la Universitatea Marne-la-Vallée unde a tinut un curs despre liberalism. Din 2010, conduce la Universitatea din Pontoise un seminar despre societatea civila si rolul think tank-urilor intr-o democratie.
A publicat zeci de articole si Studii economice si politice in ziare si reviste prestigioase : Le Figaro, Les Echos, l’Opinion, The Wall Street Journal, Le Figaro Magazine, Revue des Deux mondes, etc...
Este autorul (sau co-autorul) mai multor cărţi publicate în Franţa sub pseudonimul Nicolas Lecaussin: Cet Etat qui tue la France (Plon, 2005), L’absolutisme efficace (Plon, 2008), Au secours ! Ils veulent la peau du capitalisme (First Editions, 2009), A quoi servent les riches (Lattès, 2012), L’Obsession anti-libérale française (libréchange, 2014), Anti-Piketty (libréchange, 2015), Echec de l’Etat (Editions du Rocher, 2017).
In Romania contribuie lunar la revista Timpul si a publicat : Franta, Europa, Romania. Eseu despre economie, politica si libertate (Humanitas, 2014) cu o prezentare de Horia-Roman Patapievici si Anti-Piketty (Institutul Hayek-Iasi, 2016).