Ion NISTOR – Istoria Basarabiei (5)

În vreme ce nouă, viața de libertate pe toate terenurile ce Basarabia își croise se organiza, răsări în drumul ei primedia cumplită anarhiei ruse, care amenința să înece totul în valurile ei năpraznice. În acea clipă supremă neamul nostru din Basarabia avu fericirea să găsească alături de sine, stînd de pază, pe Țara-Mumă care, cu toată primejdia în care ea însăși se afla, a putut să ofere nu numai o mîngîiere platonică, ci și batalioane glorioase ale unei armate nebiruite.

Aceasta armată, ridicînd la Nistru zid neclinitit în drumul anarhiei, a redat poporului din Basarabia putința de a-și făuri în tihnă soarta sa așa cum dînsul o înțelegea. Iar dînsul o înțelegea votînd prin glasul Sfatului Țării, în vibrarea unui entuziasm fără seamă, reitegrarea sa pentru eternitate în sânul patriei comune.

Făcută din liberă voință a întregului norod, reintrarea Basarabiei în unitatea românească trebuie înțeleasă nu ca un act de puterem ci ca un act de cea mai înaltă echitate, ca ultima etapă a unui proces complex de restabilire a dreptății călcate în picioare de țarismul rus în scurgere lentă de 106 ani.

(pag. 316

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *