De unde vine extremismul

Eseurile a 64 de adolescenţi, participanţi la ediţia a patra a şcolii de vară de la Sighet.
Cu o postfaţă de Ana Blandiana. În seria “Adolescent”

Tamara Adrucovici
17 ani, Lille – Franța
Nu există popor extremist.
Extremismul se definește ca fiind ”tendința de a recurge la mijloace extreme, violente, în lupta politică”. Or, este dificil de imaginat, dacă nu imposibil, că un popor întreg ar putea practica, în mod deliberat, sistematic și pe o durată îndelungată de timp extremismul.
Există, însă, mișcări extremiste în sînul diferitelor popoare.
Aceste mișcări, fie ele de stînga (de tip socialist) sau de dreapta (de tip naționalist), au fost caracteristice mai ales secolului XX. O mișcare extremistă este o fracțiune (apărută fie în sînul unui partid politic, fie în afaar lui) ce acționează în baza unei îndoctrinări ideologice puternice.
Or, secolul XX a excelat în două tipuri de extremism, acelea care au generat și sistemele totalitare: nazismul și comunismul, primul avînd ca ideologie fondatoare teoria superiorității unei rase asupra altora, al doilea teoriei superiorității unei clase asupra altora. Consecințele aplicării teoriei rasiale au fost uciderea a milioane de evrei. Consecințele aplicării celeilalte teorii au fost uciderea a milioane de așa ziși ”dușmani ai poporului”, ai tuturor popoarelor, pe scurt a dușmanilor unei clase abstracte, clasa proletariatului mondiale.
Acestea fiind zice, să revenim la poporul român…

*DE UNDE VINE EXTREMISMUL, Editura Fundației Academia Civică, 2001

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *