Romulus Rusan – Istorie, Memorie, Memorial. Sau cum se construiește un miracol (1)

O întrebare care ni se pune adesea: ”De ce un muzeu al suferinţei? Şi de ce internaţional?”. Răspunsul este: Pentru că, mai mult decât prin sânge, popoarele se înrudesc prin istoria pe care au îndurat-o împreună, iar problema nu este cine a suferit în aceşti 50 de ani mai mult, ci de ce am suferit cu toţii şi, mai ales, ce trebuie să facem pentru ca această suferinţă să nu fi fost în zadar. Cât despre implicarea Consiliului Europei şi a altor instituţii internaţionale, ce poate fi mai firesc decât să sprijine demersul de analizare a unei perioade în care erau încălcate cu cinism cele mai vitale drepturi ale omului, pentru covârşitoarea majoritate a unor popoare întregi?

Sighetul – asemenea oricărei închisori comuniste – este simbolul încălcării de către o infimă minoritate politică – nomenclatura – a dreptului la viaţă, la liber-tate, la proprietate, la cuvânt, pentru toţi ceilalţi. Ce poate fi mai firesc decât ca organismele internaţionale să fie alături de cei ce vor să-şi redobândească memoria într-o lume în care globa-lizarea presupune inclusiv integrarea obsesiilor şi amintirilor diferite?

În numele societăţii civile, atât de programatic distrusă şi care se reface atât de greu, Memorialul de la Sighet nu este o pledoarie împotriva sau pentru o anumită coloratură politică, ci pentru nevoia de adevăr şi de respect al fiinţei umane, care trebuie să aparţină tuturor. Nici o ideologie din lume nu poate justifica o crimă, iar într-o crimă politică nu-i vorba de raportul dintre dreapta şi stânga, ci de acela dintre victimă şi călău. O singură crimă etatizată poate să anuleze un stat de drept. Memorialul Sighet este argumentul şi simbolul importanţei şi necesităţii societăţii civile şi statului de drept, în absenţa cărora popoarele devin populaţii, iar istoria – povestea incredibilă a malformării sufletului colectiv.

(paginile 285-286)

ROMULUS RUSANIstorie, Memorie, Memorial sau Cum se construiește un miracol; cuvînt înainte – Ana Blandiana, editor – Ioana Boca, Editura Fundația Academia Civică, 2017

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *