Kassia St Clair – Culorile și viața lor secretă (2)

Culoarea este fundamentală pentru cunoașterea lumii care ne înconjoară. Gîndiți-vă la vestele reflectorizante, la logourile de brand și la părul, ochii și pielea celor dragi.

Dar cum anume percepem aceste lucruri? Ceea ce vedem, de fapt, atunci cînd privim, spre exemplu, o tomată coaptă sau o zugrăvelă verde este lumina reflectată pe suprafața acelui obiect spre ochii noștri. Spectrul vizibil, așa cum se poate constata din diagrama de la pagina 14, reprezintă doar o mică proporție din ăntregul spectru electromagnetic. Lucrurile diferite au culori diferite, deoarece absorb anumite lungimi de undă din spectrul luminii vizibile, în vreme ce altele ricoșează.

Prin urmare, coaja de tomată reține majoritatea undelor de lungime scurtă și medie – nuanțele albastre și violete, verzi, galbene și portocalii. Așa se face că, într-un fel, culoarea unui obiect așa cum o percepem este exact așa cum nu este culoarea obiectului: adică discutăm despre segmentul de spectru care a fost risipit prin reflectare.

Odată ajunsă la ochi, lumina trece prin cristalin și ajunge pe retină, plasată în partea din spate a globului ocular, prevăzută cu celule sensibile la lumină, numite bastonașe și conuri, datorită formelor lor. Bastonașele preiau greul percepției vizuale. Dispunem de circa o sută douăzeci de milioane în fiecare ochi; sunt incredibil de sensibile, iar rolulu lor principal este să distingă între lumină și întuneric.

 

*KASSIA ST CLAIR – Culorile și viața lor secretă, editura Baroque Books & Arts, 2017

Traducere din limba engleză de Mihai Moroiu

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *