Kassia St Clair – Culorile și viața lor secretă (1)

M-am îndrăgostit de culori așa cum se îndragostesc cei mai mulți dintre noi: cînd mă concentram în cu totul altă direcție. Acum zece ani investigam modele feminine din secolul al XVIII-lea și obișnuiam să mă duc la Londra ca să admir exemplare tot mai îngălbenite de Ackermann’s Repository, una dintre cele mai vechi reviste de lifestyle din lume, în arhiva lambrisată în lemn de la Victoria ans Albert Museum.

În ceea ce mă privește, descrierile ultimelor tendințe din moda anilor 1790 reprezentau o atracție la fel de apetisantă și de tulburătoare ca meniul de degustări dintr-un restaurant cu stele Michelin. Într-un număr am întîlnit descrierea: ”o bonetă scoțiană din satin de culoarea granatului, bordată cu franjuri aurii”. Un altul recomanda o rochie din ”satin de culoare roșu închis” care trebuia să fie purtată cu o ”pelerină romană din stofă stacojie, fină de lînă, țesută în diagonală”.

În acele vremuri, o doamnă nu se putea considera bine îmbrăcată dacă nu purta o manta căptușită cu ”blana brună”, o bonetă gătită cu pene de culoarea macului sau dublată cu mătase de culoarea lămîii. Uneori, descrierile erau însoțite de planșe color care să mă ajute să înțeleg cum ar putea să arate blana brună, dar de cele mai multe ori ele lipseau.

Aveam sentimentul că ascult o conversație într-o limbă pe care o înțelegeam doar pe jumătate. Așa m-am lăsat prinsă în capcană.

*KASSIA ST CLAIR – Culorile și viața lor secretă, editura Baroque Books & Arts, 2017

Traducere din limba engleză de Mihai Moroiu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *